Politika

Do polovine septembra još jedna partija u BIH

Do polovine septembra ove godine Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti novu političku partiju sačinjenu od brojnih nezavisnih pojedinaca i organizacija, potvrdio je za Radio Sarajevo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je jedan od začetnika ideje o osnivanju nove stranke.

Kasumović kaže da su pregovori među pojedincima i organizacijama zainteresovanim za osnivanje ove političke opcije, tzv. pokreta nezavisnih u toku.

"Još uvijek se iznalazi optimalno rješenje i ništa nije završeno. Najkasnije do polovine septembra desiće se osnivačka skupština jer, budući da je ovo država tri naroda, razgovaramo s legitimnim predstavnicima sva tri naroda. Neće prije toga biti osnivačka skupština dok se sve ne utanači, jer građani ove države su izvarani i mi želimo da im ponudimo nešto novo. Još se definišu stvari", poručio je Kasumović.

Osim nezavisnih gradonačelnika i načelnika, među kojima se svakako ističu Fuad Kasumović, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad, te Amra Babić, načelnica Opšine Visoko, ova partija dobila je pojačanja u vidu Senada Šepića, Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića. Njih trojica napustila su Stranku demokratske akcije, prvenstveno u Parlamentu BiH, gdje su osnovali Nezavisni klub zastupnika, a uskoro se pridružili i ideji osnivanja nove stranke. No, tu je i mnogo drugih istaknutih članova bh. društva.

"Ima desetine imena, ali mi moramo novo nešto ponuditi. Ta grupa ljudi mora dati nešto novo građanima, a zasada recimo ima profesora iz Mostara, Banje Luke, Bijeljine, ali razgovara se još s brojnim ljudima. U budućnosti trebamo razgovarati i s lijevim opcijama vjerovatno. Jednostavno razgovara se sa svim pojedincima i partijama, da bi to napravili onako kako treba, jer svi do sada su izvarali građane, a naša namjera nije to. Pokušavamo to nekako uobličiti da bude jasno, precizno i da građani znaju šta im mi to tačno nudimo", dodaje gradonačelnik Zenice.

On je naveo da nova politička opcija ima jedan jasan cilj, a to je učešće njihovih kandidata na Opštim izborima 2018. godine te će biti jedna novost na političkoj sceni BiH.

"O izborima 2018. se razmišlja, to i jeste cilj ovog pokreta, da građanima ponudimo novi koncept, jer je očigledno da vladajuće tri partije nemaju više nikakvih ideja, osim ideja svađe, konfrontacije i prepirke. Da ponudimo građanima jednu stabilnost ka tom evropskom putu, da nema svađa, svjesni situacija kakva je u državi i međunarodnim krugovima", zaključuje Kasumović.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog