Politika

Osnov stabilnosti regiona je u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo

Situacija u regionu nije zadovoljavajuća, a osnov stabilnosti bi trebalo da bude u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo, istaknuto je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Evropske narodne partije Džozefa Dola.

Glavna tema njihovog jučerašnjeg razgovora u Briselu bila je situacija u BiH, regionu i zemljama Evropske unije, kao i koraci koje zemlje Zapadnog Balkana čine u oblasti evrointegracija, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da poremećeni odnosi u regionu ne doprinose stabilnosti niti Balkana, ni Evrope.

Ivanić je naglasio da ga raduje utisak da se Evropska unija konačno ozbiljnije bavi regionom i BiH, ističući da je integracija u EU, koja ima uravnotežen odnos, jedan od uslova stabilnosti BiH.

"U slučaju da ostanemo izolovani, nastavili bismo da se bavimo temama oko kojih nema saglasnosti, čime bismo stvarali nove blokade. Potreba postizanja kompromisa i izgradnje međusobnog povjerenja ključna je za budućnost i trajnu stabilnost", rekao je Ivanić.

Govoreći o pravnoj državi, borbi protiv korupcije i nezavisnom pravosuđu, Ivanić je rekao da je za to neophodna politička volja svih učesnika političkog procesa u BiH.

Dol je istakao da snažno podržava proširenje Evropske unije i naglasio da su prioriteti evropske budućnosti BiH - pravna država, borba protiv korupcije i nezavisno pravosuđe.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj bezbjednosti, borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma te odlasku boraca na strana ratišta.

Sagovornici su se posebno osvrnuli i na pojačan trend odlaska mladih i naglasili da to predstavlja nenadoknadiv gubitak za jednu zemlju.

Ivanić u okviru posjete Briselu danas učestvuje na proširenom samitu Evropske narodne partije.

On će se tokom dana sastati i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom, ministrom inostranih poslova Belgije Didijeom Rejndersom.

Na marginama samita planiran je susret sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog