BiH

EBRD ulaže u razvoj dobrovoljnog penzionog fonda u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prva podržava razvoj upravljanja privatnim penzionim fondom u Bosni i Hercegovini kroz ulaganje u vlasnički kapital preduzeća za upravljanje Evropskim penzionim fondom (EPF) zajedno sa kompanijom Skupna pokojninska družba i Rezervnim penzionim fondom Republike Srpske.

EBRD i Fond za razvoj preduzeća (ENEF) će zajednički uložiti BAM 1,452,000 u kupovinu 33% dionica i glasačkih prava u dioniočkom društvu.
 
Ova investicija će omogućiti preduzeću za upravljanje fondom da postane prvi pružatelj usluga upravljanja dobrovoljnim penzionim fondom u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Time će se privatnim klijentima i investitorima pružiti veći izbor, što predstavlja prekretnicu u razvoju domaćeg tržišta kapitala.
 
Razvoj domaćeg tržišta kapitala je jedan od strateških prioriteta EBRD-a u skladu sa novim konceptom tranzicije. Prema ovom planu Banka ima za cilj da ojača šest svojstava tranzicije: otpornost, integraciju, inkluziju, zelena tranzicija, upravljanje i konkurentnost, što su ključni elementi uspješnih i održivih tržišnih ekonomija.
 
Holger Muent, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan je rekao: “Reforma penzionog sistema i razvoj upravljanja privatnim penzionim fondovima su izazovni, ali ključni koraci u napredovanju zemalja u procesu ekonomske tranzicije. EBRD je ponosna što je uključena u ove napore jer nam je cilj da predvodimo razvoj domaćih tržišta kapitala. Upravljanje privatnim penzionim fondovima je veoma osjetljivo pitanje i treba mu pristupiti izuzetno pažljivo i promišljeno, a naše ulaganje u preduzeće za upravljanje fondom pokazuje naše povjerenje da će ova kompanija tako postupati u korist svojih klijenata i tržišta.”
 
Tomaž Završnik, generalni direktor Evropskog penzionog fonda je rekao: "Izuzetna je privilegija i odgovornost biti prva kompanija za upravljanje penzionim fondovima u BiH gdje EBRD ulaže u vlasnički kapital. Ovo pokazuje da je uspostavljanje sistema dobrovoljnog penzijskog osiguranja veoma značajno za jačanje i razvoj cjelokupnog finansijskog sistema u BiH, te se nadamo da će učešće EBRD-a kao međunarodne finansijske institucije, koja ima značaj i prepoznatljivost, dodatno doprinijeti tom procesu."
 
Od početka svog djelovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila preko 2 milijarde evra u skoro 140 projekata u zemlji.
 
Fond za razvoj preduzeća (ENEF) je fond koji raspolaže sredstvima od 48,5 miliona evra za podršku postojećim malim i srednjim preduzećima (SME) koja imaju visok potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu. ENEF radi u saradnji sa EBRD-om na procjenjivanju i odobrenju projekata. EBRD je također jedan od ulagača u fond, zajedno sa Evropskim investicijskim fondom (EIF), Evropskom unijom (EU), Njemačkom razvojnom bankom (DEG), Razvojnom bankom Austrije (OeEB) i Vladom Italije.
 
ENEF je dio šire platforme za mala i srednja preduzeća pod nazivom Program razvoja i inovacija preduzeća za Zapadni Balkan (WB EDIF), koji su zajednički formirali EBRD, EU i Evropska investiciona banka (EIB), kako bi podržali razvoj i jačanje privatnog sektora na Zapadnom Balkanu.
 
 
Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog