Vijesti

Obilježavanje 25 godina od "Proboja koridora"

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas će biti obilježeno 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara, te u 11.00 časova parastosu i polaganju vijenaca na spomen-obilježju.

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske će činiti narodni poslanici Bojan Vidić, Stevo Joksimović, Nedeljko Milaković i Slavko Dunjić, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00, a kulturno-umjetnički program u 12.30 časova, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Savanović je ranije istakao da, zarad poginulih i stradalih u oslobodilačkim ratovima, srpski narod treba da čuva u sebi i upozorava na istorijske događaje, kako bi opstao na ovim prostorima.

"Zahvaljujući snazi srpske vojske i volji i odlučnošću srpskog naroda, te njegovom patriotizmu i želji da se ostane na svom prostoru, proboj koridora se desio na Vidovdan, 28. juna", rekao je Savanović.

On je dodao je taj dan duboko ukorijenjen u svijesti srpskog čovjeka kao dan slobode i otpora tuđinu.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

 

Izvor: SRNA 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog