Vijesti

Širom BiH dočekan Ramazanski bajram

U džamijama širom Bosne i Hercegovine bajram-namazom označen je početak trodnevnog islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

Tradicionalni bajramski program počeo je prije pet sati ujutro u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajramsku hutbu održao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Džamija je bila puna vjerika svih uzrasta, baš kao i njen harem i okolne ulice.

Reis Kavazović je u bajramskoj hutbi podsjetio na značaj istine te istakao da živimo u vremenu u kojem se istina ne voli, ali i ne traži.

“Živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znak slabosti. Svijet koji znamo izložen je bespoštednoj borbi za moć”, rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u hutbi se takođe osvrnuo na značaj činjenja dobra, zajedništva, morala, pokajanja, praštanja, strpljivosti te na značaj borbe protiv zla u sebi.

Banjalučka Ferhadija tijesna da primi sve vjernike

Kao i većini gradova u BiH, i u banjalučkoj Ferhat-pašinoj džamiji jutros je klanjan bajram-namaz i ozvaničen početak Ramazanskog bajrama. Ferhadija je bila tijesna da primi sve vjernike koji su osim iz Banjaluke, specijalno za ovu priliku, stigli i iz regiona i svijeta.

Muftija banjalučki Osman Kozlić rekao je da je ramazan protekao u najboljem redu te da su se vjerske aktivnosti odvijale po planu i programu.

“Post je jedna vrsta detoksikacije našeg organizma od nečistih tvari, toksina i otrova, to je prva dimenzija posta. Druga, koja je i važnija, jeste ona u kojoj čistimo svoju dušu od grijeha i propusta, ali moraćemo sačekati da vidimo da li smo ispunili zadaću, ako bude dobrih rezultata, to znači da smo na pravi način postili. Ja se nadam da ćemo i u narednom periodu, u budućnosti, imati više lijepih trenutaka, više radosti kao što je ovaj današnji dan”, istakao je Kozlić.

Ramazanski bajram traje tri dana, a posjeta rodbini i prijateljima je sastavni dio proslave i u Banjaluci.

Redakcija Frontala svim vjernicima islamske vjeroispovjesti od srca čestita praznik.

 

Izvor: ATV

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog