Intervju

Ana Brnabić: Nisam ni ruski ni američki čovjek, ili žena (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik da nije ni "proruski" ni "američki čovjek", da je "ogroman patriota", da Srbija ima mnogo toga da nauči od Rusa, kao i da je apsolutno pristalica vojne neutralnosti.

„Za sebe mislim da sam ozbiljan patriota, zbog čega sam se prije 15 godina i vratila u zemlju. Dok sam živjela i studirala u inostranstvu, sa istim žarom kao i dok sam živela u Srbiji, ustajala sam ujutru i otvarala veb sajtove da vidim šta ima novo u Srbiji i nervirala se istim intenzitetom. Onda sam pomislila da to nema smisla, da je bolje da se vratim u svoju zemlju i pomognem joj, da uradim šta god treba iz bilo koje uloge,“ rekla je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije je izjavila i da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu na listi prioriteta nove vlade i izrazila očekivanje da će uskoro biti nađeno rješenje za njegov status koje će biti "prihvatljivo za sve".

Brnabićeva je dodala da nova vlada neće uvoditi sankcije Rusiji jer to, kako je ocjenila, "u ovom trenutku, nije u najboljem interesu Srbije", dodavši da je vojna neutralnost u ovom trenutku „najbolja i jedina ispravna pozicija Srbije“.

"Gledaćemo da vodimo balansiranu spoljnu politiku. EU je bila i ostaje naš strateški prioritet zbog nas samih. Mi treba da se mjenjamo u skladu sa evropskim vrijednostima, da učimo od EU o finansijskoj, fiskalnoj, radnoj disciplini i etici, jer je to važno za sve građane Srbije", navela je Ana Brnabić.

Upitana da prokomentariše tumačenje koje je su navele i važne političke ličnosti da će Ivica Dačić biti zadužen "za politička pitanja", istakla je da misli da je od toga "možda napravljena prevelika fama".

"Predsjednik Vlade postoji samo jedan. Mislim da je predsjednik Rusije to sve dobro objasnio. Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima značajno više političkog iskustva od mene i ja ću se kao predsjednica Vlade oslanjati na njegovo političko iskustvo. Sa druge strane, velika je podrška i to što je predsjednik Republike u skladu sa ustavnim ovlašćenjima čovjek koji predstavlja zemlju i u kod nas i u inostranstvu. Svakako ću da se oslanjam i na njegovo iskustvo i znanje i veze i ugled koji uživa u inostranstvu", navela je Brnabić.

Istakla je i da u poslednjih devet mjeseci "nikada nije zaškripalo između nje i Vučića", kao i da će se sa Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

"Ne mora da znači da ukoliko nekada imamo različita mišljenja o nekim stvarima to "škripi". Razmjena argumenata kada se ne slažemo izgleda odlično, to je bila najbolja strana mog rada kao ministra sa tadašnjim predsjednikom Vlade. Mislim da će moje konsultacije kao predsjednika Vlade sa predsjednikom Republike, biti slične ako ne i iste ", rekla je između ostalog Brnabićeva u svom prvom intervjuu nakon izbora za predsjednicu Vlade Srbije.

 

Izvor: Sputnjik

Komentari
Twitter
Anketa

Planirate li da u oktobru 2018. glasate na izborima?

Rezultati ankete
Blog