Zanimljivosti

Da li ste znali da je Cane Partibrejkers unuk Gavrila Principa?

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu “krije” jednu “stavku” koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude “slobodan i samo svoj” - on je potomak Gavrila Principa!

Frontmen Partibrejkersa, ali i supergrupe Škrtice, Zoran Kostić Cane ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom. O tome je zaista rijetko pričao, a sve je objasnio uredniku "Nedeljnika" Branku Rosiću u jednom intervjuu.

Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra - rekao je Cane.

Priča se logično nastavila: “Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vrijeme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva mjeseca prije dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu ‘Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš’. Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo htjeli da budemo Austriji pri ruci, ali uvijek smo bili zloupotrebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i htio je da cara ubode u samoj sarajevskoj vijećnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, htjeli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bi svi mi živjeli zajedno”.

 

Izvor: Blic 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li će budući status Republike Srpske u BiH zavisiti od rješavanja statusa Kosova?

Rezultati ankete
Blog