Svijet

Preminuo Nobelovac Liju Sjaobo, svijet optužuje Kinu

Dobitnik Nobelove nagrade, kineski disident Liju Sjaobo, preminuo je poslije duže bolesti, saopštile su gradske vlasti u Šangaju.

Nobelov komitet optužuje kineske vlasti da snose odgovornost za njegovu "preuranjenu smrt".

“Danas se pridružujem onima u Kini i širom svijeta koji tuguju zbog tragičnog odlaska dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je umro služeći dugu zatvorsku kaznu u Kini zbog mirnog promovisanja demokratskih reformi“, rekao je u saopštenju američki državni sekretar Reks Tilerson.

Njemačka vlada u srijedu je pozvala Peking da pusti nobelovca da ode iz zemlje i kazala da ga je njemačka spremna da ga primi.

On je želio da ode u inostranstvo na liječenje, ali mu kineska vlada to nije omogućila. Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson takođe je naglasio kako je trebalo da bude omogućen odlazak na liječenje u inostranstvo.

Liju Sjaobo je bolovao od težeg oblika karcinoma jetre. Lokalne vlasti navele su da nisu uspjeli napori da mu se spase život, te da je došlo do otkazivanja rada više organa, prenosi Rojters.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju Sjaobo (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti".

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što je ustanovljeno da boluje od karcinoma, izjavio je ranije njegov advokat Mo Šaoping za AFP, dodajući da je Liju pušten iz zatvora dan nakon što mu je dijagnostikovana bolest.

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine

Tada je osuđen na 20 mjeseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "ponovnom obrazovanju" i više mjeseci u kućnom pritvoru.

Više puta je izjavio da su kaznom koja mu je izrečena povrijeđeni ustav, ali i osnovna ljudska prava.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2010. godine zbog, kako je naveo Nobelov komitet, svoje duge i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini.

Odluka o dodjeli nagrade zatekla ga je u zatvoru. Pošto nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrade u Oslu, njegova stolica je ostavljena prazna.

Nobelov komitet oglasio se poslije vesti o smrti Liju Sjaoboa, optuživši kineske vlasti da snose "tešku odgovornost" za njegovu "preuranjenu" smrt zbog toga što su ga lišili odgovarajuće ljekarske njege.

"Duboko smo uznemireni zato što Liju Sjaobo nije prebačen u ustanovu gdje je mogao da dobije odgovarajući medicinski tretman prije nego što je bolest ušla u terminalnu fazu", saopštila je predsjednica Komiteta Berit Reis-Andersen.

Reis-Andersenova je navela da je Komitet uveren da će Liju Sjaobo "ostati simbol za sve koji se bore za slobodu, demokratiju i bolji svijet".

Liju Sjaobo je predstavljao ideje koje nailaze na odjek kod miliona ljudi širom svijeta, čak i u Kini, "ideje koje ne mogu da budu zatvorene i koje nikad neće umrijeti", navela je predsjednica Nobelovog komiteta.

 



Izvor: B92

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog