Republika Srpska

Radnici u upravi traže veće plate

Zaposleni u javnoj upravi RS nisu zadovoljni platom od 1.100 KM, i zvanično će da traže povećanje.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić tvrdi da je to, nakon novog zakona o držvnim službenicima, prioritet u radu ovog sindikata. – Postoje argumenti u prilog tome da je potrebno povećati plate. U posljednje dvije godine je rastao bruto društevni proizvod što je sasvim dovoljno da otvorimo dijalog sa Vladom oko povećanja plata – ističe Marić.

Kaže da ne može da kaže za koliko će tražiti povećanje dok ne počnu pregovori sa Vladom.

Na kraju prošle godine u javnoj upravi i sektoru obaveznog socijalnog osiguranja bilo je zaposleno 24.202 radnika. U prosjeku imaju veća lična primanja za oko 280 maraka od republičke prosječne plate.

Osim toga, broj zaposlenih se povećava iz godine u godinu, a samo ih je u protekle četiri godine za oko 1.000 više.

Njegov kolega iz Sindikata zaposlenih u prosvjeti Dragan Gnjatić kaže da je prošli petak na sastanku sa resornim ministrom Danetom Maleševićem zvanično zatražio da se izjednače plate prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

– To zapravo znači povećanje plata, jer su prosječne plate u prosvjeti manje za oko 200 KM od onih u upravi. Pri tom su nas zakinuli smanjenjem minulog rada i sa prevozom koji nam duguju – objašnjava Gnjatić. U obrazovanju je zaposleno nešto više od 22.500 radnika. –Na naš zahtjev ministar je rekao “vidjećemo” i “razmotrićemo” – navodi Gnjatić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da postoji namjera povećanja penzija u Srpskoj do kraja ove godine, te najavio i mogućnost povećanja plata iduće godine, ukoliko bude ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto.

Predsjednica Sindikata u policiji Anica Jondić kaže da je glavni zadatak ovog sindikata da se izbore da se ukine odredba o varijabilnoj plati u policiji.

– U junu su usvojene izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u policiji čime je uvedeno da plata može biti manja ili veća za deset odsto u zavisnosti od rezultata rada. To nije pošteno jer se to samo uvelo policiji, dok ostalima kojima je Vlada poslodavac to nije urađeno – navodi Jondićeva. Ona tvrdi da to mora što prije biti ukinuto.

Po podacima Poreske uprave RS, u Srpskoj je na kraju prošle godine bilo zaposleno 252.819 radnika. Najveći broj njih, gotovo polovina, prima platu između 371 i 610 maraka. Prosječnu platu i nešto veću od toga prima oko 25.000 zaposlenih. Platu između 1.000 i 2.000 maraka prima oko 53.000 zaposlenih.

Čak oko 12.000 zaposlenih imalo je platu manju od minimalca, a u Poreskoj upravi to opravdavaju da su bili na bolovanju ili su bili prijavljeni na radno vrijeme manje od 40 sati sedmično.

Plate u Srpskoj uglavnom stagnirale su sedam godina, a sada zvanično imamo manje primanja. Tako je prije deset godina prosječna plata bila je 521 KM, a potrošačka korpa 493 KM, a sada je potrošačka korpa za oko 1.000 KM veća od prosječne plate. Zavod za statistiku RS zabilježio je da je prosječna neto plata u martu bila 827 maraka ili za 20 KM manje nego u prethodnom mjesecu.

Razlog za to je, između ostalog, što se minuli rad obračunava po nižoj stopi. Sve to je uticalo i na smanjenje potrošnje, pa je tako mjesečna potrošnja domaćinstava za oko 125 maraka manja nego 2011. godine. Dakle, ljudi žive lošije, ali i više štede zbog neizvijesnosti.

 

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog