Vijesti

Služen parastos Draži Mihailoviću

U Crkvi Svetog Save na Vračaru u Beogradu danas je služen parastos načelniku štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije Dragoljubu Draži Mihailoviću povodom 71 godine od njegovog strijeljanja

Parastos, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi, služilo je bratstvo Hrama Svetog Save.

Predsjednik Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945. godine Dušan Đukić naveo je za Srnu da je broj onih koji dolaze na parastos svake godine sve manji, jer su članovi Udruženja ostarjeli ili više nisu živi.

Đukić je naveo da su prilikom formiranja Udruženja 1992. godine imali preko 200 članova, a da ih je danas ostalo dvadesetak i da se trude da održe običaj i svake godine daju pomen Mihailoviću.

"Sada možemo da držimo pomen i ne smeta nam niko, ali ranije je bilo nezgodno, sada napokon može. Sada nam dozvoljavaju da pomenemo Čiču. Na pomen dođe nekada stotinjak ljudi, ranije nas je bilo i više", rekao je Đukić.

On je dodao da je poznavao Dražu Mihailovića lično, te da je njegov otac bio divizijski general prije rata i da je bio sa Dražom od prvog dana u Vrhovnoj komandi, kao i on lično.

"Sećam se Čiče. Sa njim sam se rastao u Bosni, ispod Teslića, ostavio je nas petoricu-šestoricu u srpskom selu. Oni su nas krili mesec i po dana, iako su partizani stalno pretresali, niko nas nije izdao. Ne znam da li bi u Šumadiji mogli da izdržimo mesec i po dana", ispričao je Đukić i dodao da je "Čiča bio divan čovek".

Đukić je ispričao da se mladi ljudi u Srbiji nisu mogli sačuvati od negativne propagande o Draži Mihailoviću, koja je prisutna od 1945. godine pa do danas.

"Govor na kraju parastosa obično držim ja i obično završavam sa - `Čiča Dražo naše gorsko cveće, Srbija te zaboraviti neće'. Uvek me zaguši u grlu na kraju. Ali, ne sme da ga zaboravi Srbija, ne smeju mladi da ga zaborave", naveo je Đukić.

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti su uhapsile Dražu Mihailovića i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, poslije čega je strijeljan i sahranjen na tajnom mjestu.

Viši sud u Beogradu, postupajući po Zakonu o rehabilitaciji, 14. maja 2015. godine, donio je odluku o poništenju presude, kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i lišen građanskih prava.

Na taj način Mihailović je postao i sudski rehabilitovan i time neosuđivan.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog