Vijesti

Pogledajte istraživačko-dokumentarni film “Arapsko proljeće u Zlatnoj dolini”

Istraživačko-dokumentarni film “Arapsko proljeće u Zlatnoj dolini”, autora Amarilda Gutića daje odgovore na sva pitanja vezana uz naseljavanje arapskih državljana u BiH.

Novi film TV Žurnala analizira fenomen ogromnog interesa investitora iz arapskih zemalja za izgradnju turističkih i stambenih naselja u BiH.

Da li vam je poznato da samo na području Ilidže i Visokog posluje više od 300 agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja? Da li vam je poznato da je počela ili je u pripremi gradnja 80 stambeno-turističkih naselja na širem području Sarajeva koje finansiraju firme u vlasništvu državljana tih zemalja?

Stotine tih firmi je fiktivno registrovano samo da bi vlasnici ubrzano kupovali brojne nekretnine, kuće i zemljišta i to ona koja su u blizini vodenih tokova i izvorišta. Porijeklo tog novca za neke projekte još je predmetom istrage.

Ko kupuje i gradi tolike stambene jedinice, za koje namjene i za koga, da li je posrijedi samo interes za turističku posjetu BiH ili postoji plan njenog naseljavanja?

U Žurnalovom filmu otkrivene su nelegalne radnje u lancu kupovine i prodaje zemljišta, te način poslovanja fiktivnih agencija za nekretnine u vlasništvu arapskih državljana.

 

Izvor: Žurnal.info

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će budući status Republike Srpske u BiH zavisiti od rješavanja statusa Kosova?

Rezultati ankete
Blog