Vijesti

Zbog izjave u Bratuncu Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine portalu Klix je potvrđeno da je u ovoj instituciji formiran predmet na osnovu današnje prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Tužilaštvo BiH je 17. jula 2017. godine zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH", rečeno je za Klix u Tužilaštvu BiH. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordani Tadić u povodu “antidejtonske izjave” predsjednika Srpske Milorada Dodika o "okupaciji Drine".

Izetbegović je naveo da je 7. jula 2017. godine predsjednik Republike Srpske u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao: 

"Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoj novac kako bi se ovdje uz Drinu vratili, nakon otadžbinskog rata, muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način..."

Izetbegović je danas istakao da se radi o “najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Dejtonskog sporazuma, te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe”.

"Iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizlazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid te da njihovo Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovano pravo na povratak predstavlja 'ponovnu okupaciju' tog dijela Bosne i Hercegovine koju treba spriječiti", napisao je Izetbegović.

Istakao je da je Dodik zloupotrijebio poziciju predsjednika RS-a koji ga obavezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana te da je navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. 

"Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela BiH. Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", napisao je Izetbegović.

Reagujući na Izetbegovićeve optužbe Dodik je tokom dana poručio da zahtjev Bakira Izetbegovića za njegovim sankcionisanjem zbog izjava u Bratuncu predstavlja pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva RS te poručio da će tako biti dok god RS postoji i da se na to treba navići i ignorisati.

 

Izvor: Klix

Komentari
Blog