Svijet

Kurc: Zabrinut sam zbog provokativne retorike Donjecka

Ministar spoljnih poslova Austrije i predsjedavajući OEBS-a izjavio je da je zabrinut zbog "provokativne" retorike samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), povodom objavljivanja plana o uspostavljanju nove države na teritoriji Ukrajine, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kako je AFP juče prenio, proruske snage na istoku Ukrajine koje ne priznaju zvanični Kijev, juče su saopštile da stvaraju novu "državu"- Malorusiju na teritoriji Ukrajine.

"Zabrinut sam zbog provokativne retorike koju smo čuli od Donjecka", izjavio je Kurc.

On je pozvao strane u sporu da se uzdrže od bilo kakvih zapaljivih izjava koje mogu da ugroze primjenu sporazuma iz Minska i da dovedu u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Istovremeno, pozivam strane da se kostruktivno posvjete postojećim pregovaračkim formatima, posebno onim u trilateralnoj Kontaktnoj grupi, da izraze svoje interese i riješe konkretna pitanja koja se tiču ljudi koji žive na istoku Ukrajine", zaključio je Kurc.

Kako je ranije prenio TAS S, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da je ideja o uspostavljanju Malorusije lična inicijativa lidera DNR Aleksandra Zaharčenka.

"Izjava Zaharčenka o Malorusiji je njegova lična inicijativa. Moskva je za to čula iz medija. Ostajemo posvećeni Minskim sporazumima", istakao je Peskov.

Kako je naveo AFP, država bi trebalo da se formira poslije referenduma, a zvala bi se Malorusija, što je ime iz carskog doba Rusije i korišćeno je da opiše prostor današnje Ukrajine.

Zaharčenko je izjavio danas da je situacija u Ukrajini dospjela u bezizlazan položaj, a da je izlaz iz njega stvaranje nove države, Malorusije, na prelazni period do tri godine.

 

Izvor: Politika 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog