Vijesti

Radmanović i Mićić u trci za predsjednika Srpske?

Nebojša Radmanović (SNSD) i Mićo Mićić (SDS), s jedne strane, te Nikola Špirić (SNSD) i Mirko Šarović (SDS), s druge, najozbiljniji su kandidati za budućeg predsjednika RS, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

U sjeni burnih političkih dešavanja u BiH i regionu u toku su intenzivne unutarstranačke pripreme za predstojeće izbore 2018, koji će biti zapamćeni po nekoliko stvari.

Jedna od ključnih jeste činjenica da Milorad Dodik nakon dva uzastopna mandata po Ustavu više ne može biti predsjednik RS, kao što Bakir Izetbegović više neće moći obnašati dužnost člana Predsjedništva BiH. Upravo će najviše od Dodika, odnosno njegovih odluka o vlastitom političkom angažmanu, zavisiti i njegova podrška određenim kandidatima za ove pozicije.

Kako god, mnogi se već vide na Dodikovom mjestu, a kako saznaju "Nezavisne", Radmanović u SNSDu ima najveću podršku s terena kada je riječ o kandidatima. 

Nekoliko sagovornika, bliskih ovoj partiji, potvrdilo je da potencijalni kandidati uveliko lobiraju po opštinskim odborima od Trebinja do Prijedora, kako bi dobili što više prijedloga, koji se kasnije u redovnoj proceduri upućuju na Glavni odbor stranke. Radmanović, prema saznanjima Nezavisnih, ima podršku u sarajevskoromanijskoj regiji, banjalučkoj, kao i samom gradu Banjaluci, u Zvorniku, Bijeljini, a Hercegovina je, zasad, nepoznanica.

Kako saznaju Nezavisne, i Nikola Špirić  ubacio je"u petu brzinu" preko svojih provjerenih kadrova iz tzv. Visoke Krajine i uzdanica s istoka RS, koje predvodi Staša Košarac. Jedino nije poznato hoće li se Špirić sam povući ukoliko se Dodik odluči kandidirati za srpskog člana Predsjedništva BiH, ili, recimo, predloži Željku Cvijanović ne neku od ove dvije ključne pozicije.

Na pitanje kakav je njegov stav o vlastitoj kandidaturi nije želio da odgovori.

"Uopšte o tome ne razmišljam, partija se pita gdje će ko", kratko je rekao.

Nebojša Radmanović juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Prema informacijama Nezavisnih novina, Mićo Mićić je 90 oosto usaglašen kao kandidat za predsjednika RS, dok Mirko Šarović ima najviše šanse da, ispred svoje stranke, bude biran za člana Predsjedištva BiH".

Ni Mićić nije bio raspoložen za izjave na ovu temu.

"Ne mogu ništa reći, zaista, sve zavisi od stranke. Imam podršku, ali ja sam vojnik stranke", kratko je poručio Mićić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, slaže se da su uveliko počele rasprave i lobiranja za funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

"Već sada imamo naznaka da pojedine partije žele svoje kandidate, a ne da to budu kandidati s koalicionim partnerima s kojima su dosad nastupali. U pojedinim partijama ima više pretendenata, ali i prilično spinovanja i puštanja probnih balona s isticanjem imena. Ali to je normalno, žele se testirati i građani, ali i i sopstvene partije", ističe Topićeva.

 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog