Vijesti

VATS timektomija prvi put na prostorima BiH

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci počelo je izvođenje VATS timektomije, najmodernije operacije grudne žljezde bez otvaranja grudnog koša, koja do sada nije rađena u BiH.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić rekao je da poslovodstvo ove ustanove zajedno sa rukovodstvom Srpske rade niz aktivnosti na unapređenju rada UKC-a, među kojima spada i edukovanje kadrova.

"Uređujemo jedan od najvećih i najljepših objekata u regionu u kojem će biti preseljene sve klinike, a paralelno sa tim nabavljamo i savremenu opremu. Da bismo napravili jedan od naboljih kliničkih centara u regionu, neophodno je i da imamo dobro edukovan kadar", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci, povodom početka izvođenja VATS timektomije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je tim povodom zahvalio svjetskom stručnjaku u toj oblasti Milošu Koledinu iz Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici na edukaciji ljekara iz UKC-a koji će biti spremni da samostalno obavljaju ove intervencije.

Koledin je istakao da razvoj medicine ide u pravcu da se teži minimalno invazivnim hirurškim zahvatima u svim granama hirurgije, pa tako i i kod grudne hirurgije.

"Danas je svetski trend video asistirana hirurgija, takozvana endoskopska hirurgija, gde se intervencije izvode kroz tri mala otvora uz pomoć teleskopske kamere, te petmilimetarskih i desetmilimetarskih instrumenata i takozvane uniportal procedure", rekao je Koledin.

On je naveo da pacijent koji bude podvrgnut VATS timektomiji nakon 24 časa ide kući.


Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da su danas i juče u UKC-u ovom metodom operisana četiri pacijenta, od kojih su dva već otpuštena iz bolnice.

On je naveo da je ovaj metod liječenja mnogo jeftiniji od klasične operacije kada se pacijentu otvara grudni koš.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog