Kultura

Preminuo Predrag Gojković - Cune

Proslavljeni srpski pjevač starogradskih, izvornih i narodnih melodija Predrag Gojković - Cune umro je danas u 85. godini života.

Najbolji interpretator koji se rodio na ovim prostorima, kako ga je opisivao veliki Đorđe Marjanović, karijeru je počeo neposredno poslije Drugog svjetskog rata u horu "Đoka Pavlović", a 1948. godine stigao je u Radio Beograd, za koji je snimio preko 1.000 pjesama izvorne narodne muzike iz Srbije.

Čovjek orkestar, vlasnik prve zlatne ploče na Balkanu, rođen je 1932. godine u Beogradu. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na beogradskom Crvenom krstu, gdje se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pjevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao.

Nadimak "Cune" je dobio, kako je sam objasnio u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju "Odi da te majka cune" (ljubi).

Iza legendarnog Cuneta ostale su supruga i dvije kćerke, a vrijeme i mjesto sahrane jednog od največih srpskih umjetnika biće naknadno saopšteni.

 

Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog