Region

Skot: Priznavanje Kosova ne bi trebalo da bude uslov ulaska Srbije u EU

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da unutar EU postoje zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, te da bi ga zato iznenadilo da priznavanje nezavisnosti postane uslov ulaska Srbije u EU.

"Ono što je Brisel zahtijevao, a Kosovo i Srbija prihvatili, jeste koncept normalizacije međusobnih odnosa i nadam se da ćemo uskoro vidjeti neki napredak briselskog dijaloga", naveo je Skot za beogradsku "Politiku".

On je istakao da je neophodno da se briselski dijalog iskoristi kako bi se odnosi Beograda i Prištine kretali ka što većoj normalizaciji, te da se zato od obje strane očekuje da ispune sve obaveze koje su preuzele u okviru ovog procesa.

Skot je naveo da je Amerika posvećena tome da igra važnu ulogu na Balkanu, jer mir i stabilnost u ovom regionu vide kao veoma važan faktor i za njihovu bezbjednost i stabilnost.

"Prilično često tokom istorije Amerika je bila uvučena u konflikte u ovom regionu i ne želimo da se to ikada više ponovi. U ostvarenju tog cilja smo odlučni da koristimo sve naše diplomatske i ekonomske resurse kako bismo podržali napredak ovog regiona", rekao je Skot.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog