Kultura

Anušiću nagrada "Šušnjar", Dakiću "Slovo Podgrmeča"

Književna nagrada "Šušnjar" za ovu godinu pripala je Anđelku Anušiću za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo, a nagrada "Slovo Podgrmeča" Nikoli Dakiću iz Novog Grada za knjigu poezije "Trave".

Žiri za dodjelu ovih nagrada saopštio je da se "Šušnjar" dodjeljuje afirmisanom piscu koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, te podstiče plemenita i patriotska osjećanja.

Nagrada "Slovo Podgrmeča" dodjeljuje se mlađem piscu koji stvara na srpskom jeziku i u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe zavičaja i razvija svijest o srpskom jeziku.

Anušić je rođen 1953. godine u Gradini na Suvoj međi, a danas živi u Novom Sadu. Objavio je brojne knjige poezije, proze, eseja i publicistike, djela su mu prevođena na strane jezike i zastupljen je u lektiri i antologijama savremene srpske poezije.

Dakić je rođen 1985. godine u Banjaluci i završio je studij srpskog jezika i primijenjene lingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je više romana i pjesničkih knjiga, te priredio jednu antologiju iz svjetske književnosti.

Žiri za dodjelu književnih nagrada u okviru manifestacije "Šušnjar" sačinjavali su Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić.

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji "Šušnjar", koja će biti održana 1. avgusta u Oštroj Luci, učestvovaće pisci među kojima su Anđelko Anušić, Boro Kapetanović, Goran Vračar, Željko Pržulj, Zoran Kostić, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Miljana Orašanin, Mihajlo Orlović i drugi.

Gosti "Šušnjara" biće i zavičajni pisci i članovi Srpskog kulturnog društva "Petar Kočić" iz Kranja.

Književne nagrade "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča" dodjeljuju se u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 Srba, Roma i Jevreja koji su ubijeni na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari, opština Sanski Most.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog