Vijesti

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Ovo je zajednička borba! (VIDEO)

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine upozorava na stihijsku izgradnju hidroelektrana i uništavanje rijeka. Naše rijeke su, kako navode, pod velikim rizikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, kvalitetne vode i bogatstva biodiverziteta, a sve zbog planova za izgradnju preko 300 hidroelektrana”.

“Simbolično smo oslikali branu Idbar na rijeci Bašćici koja već decenijama opominje na nemoć čovjeka nad prirodom i na posljedice neplanske gradnje. Brana Idbar je izgrađena 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero. Uložen trud ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je pobijedila ideju čovjeka da je ukroti. Kada je izgrađena niko nije mogao očekivati da će rječica Bašćica toliko nadoći te da će se voda akumulirati velikom brzinom dok se nije počela prelijevati, nakon čega je došlo i do pucanja brane koje je moglo imati katastrofalan ishod. Mještani kažu da su jedino oni znali kako ova rječica zna biti opasna. Međutim, niko im nije vjerovao”, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, dodajući da kako je rijeka Bašćica slobodna, tako žele da sve rijeke budu slobodne.


U Kolaciji navode da se trenutno vode mnoge borbe protiv hidroelektrana gdje najvažniju ulogu ima lokalno stanovništvo koje direktno zavisi od ovih rijeka i koje je spremno da ih brani svim sredstvima.

“Rijeke su zajedničko dobro, a ne vlasništvo pojedinaca. Pogodovanje vlasti privatnim interesima nad javnim mora da se zaustavi. Ovo je zajednička borba!“, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Koalicija za zastitu rijeka BiH osnovana je u junu 2016. godine od strane ljubitelja prirode, pojedinaca i organizacija koji prate i preisputuju planove za izgradnju hidroelektrana i zalažu se za razvoj turizma, tradicionalnih i komplementarnih djelatnosti koje mogu osigurati više raznovrsnih radnih mjesta i ostvariti veći razvoj lokalnih zajednica. Koalicija okuplja preko 20 organizacija iz čitave BiH.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će budući status Republike Srpske u BiH zavisiti od rješavanja statusa Kosova?

Rezultati ankete
Blog