Zanimljivosti

Pročitajte gdje su građani BiH na mapi poznavalaca engleskog jezika

Na portalu „EF English Proficiency Index“ objavljena je lista od 72 zemlje u kojima se najbolje govori engleski jezik.

Lista suštinski pokazuje u kojim zemljama se najbolje govori engleski jezik, a van su primarnog engleskog govornog pordučja (zemalja gdje engleski jezik nije primarni/maternji), javlja televizija N1.

Stranica je klasificikovala zemlje u četiri grupe, odnosno četiri nivoa govora i poznavanja engleskog jezika: Vrlo visok, visok, srednji, nizak i jako nizak.

Od 72 zemlje van engleskog govornog područja, BiH je zauzela 26 mjesto, što je svrstava u treću kategoriju - srednjeg nivoa.

Po EF klasifikaciji, BiH ima ideks od 56.17, što je u Evropi stavlja na 20. mjesto od 26 zemalja koje su uvrštene u istraživanje. EF navodi da je dostupnost interneta u BiH 60,8 posto, te da studenti u BiH u prosjeku studiraju 8,3 godine.

Njihovo istraživanje pokazuje da statistički žene govore bolje engleski jezik od muškaraca (57,36:55,45), što je nešto više od evropskog prosjeka.

Od zemalja regije, jedino je uvrštena još Srbija, koja se nalazi na 17. od 72 mjesta. Prema ovom izvoru i klasifikaciji, Holandija je zemlja u kojoj se najbolje govori engleski jezik u svijetu, a slijede je Danska, Švedska, Norveška, Finska, Singapur i Luksemburg.

Sve pobrojane zemlje nalaze se u prvoj kategoriji - veoma visokog nivoa poznavanja i govora najrasprostranjenijeg jezika svijeta.

Interesantno, BiH je po ovim navedenim parametrima po EF indexu ostavila zemlje poput Francuske, Italije, Južne Koreje, Rusije, Japana, Kine i Turske.

Samo dno po nivou govora i poznavanja engleskog jezika, u kategoriji pet - zauzimaju zemlje Mongolija, Alžir, Saudijska Arabija, Kambodža, Laos, Libija i Irak.


Izvor: N1

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će budući status Republike Srpske u BiH zavisiti od rješavanja statusa Kosova?

Rezultati ankete
Blog