Politika

Dojče Vele: Savjet ministara BiH (ni)je pao

Savjet ministara BiH u ovom trenutku nema podršku zakonodavne vlasti što je preduslov za funkcionisanje države, a članovi SNSD-a podnose ostavke u parlamentarnim komisijama, piše Dojče Vele.

Nastavlja se kriza vlasti na nivou BiH. Nakon što Parlament BiH nije podržao Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH prije nekoliko dana, Izvršni komitet SNSD-a donio je odluku da svi njihovi članovi u parlamentarnim komisijama podnesu ostavke. Sve je počelo smjenom Nikole Špirića sa čela Komisije za nadzor nad Obavještajno bezbjednosom agencijom (OBA). Sada Špirić proziva  SDA za koju kaže da su zajedno sa strancima projektovali Savez za promjene u Savjetu ministara.

Špirić: “Pustiti da se valjaju u blatu”

"Kako vjerovati u savez SDA i SDS na čijem čelu je Izetbegović. Treba pustiti sve to do narednih izbora da urade šta mogu. Dalje će se nastaviti valjati u blatu i neće donijeti nikome koristi”, kaže Špirić navodeći da se od početka ovog saziva Denis Zvizdić želi nametnuti kao premijer u čemu ga podržavaju partije okupljene oko Savezaz za promjene: “Ministri iz SDS-a i PDP-a ne odgovaraju nikome. To je trojac bez kormilara koji blisko sarađuju sa SDA. SzP je instrumentalizovan u vođenju specijalnog rata protiv RS. A RAK, SIPA, OBA žele da pretvore u sredstva za inkriminaciju RS”.

Kako god, kriza će se dalje nastaviti što je neminovno u ovakvim političkim odnosima ali analitičari ocjenjuju da je ovakav scenario bio planiran. Sve ovo priprema je za naredne izbore i smišljeno od strane najjačih političkih strukutra.

HDZ i SNSD od početka rušili državni nivo

"Ovo je pripremano. To je scenario koji odgovara Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću jer svi se oni pozicioniraju za naredne izbore. Suština je da se svi na ovaj način peru od odgovornosti jer niko više nije vlast. Poruka je – ja nisam kriv za ovakvo stanje, krivi su oni drugi”, kaže analitičar Ibrahim Prohić ističući da najjači politički savez u BiH imaju SNSD i HDZ sa Dodikom i Čovićem na čelu. “I oni su od početka imali namjeru da sruše Savjet ministara i da na mala vrata uvedu Milorada Dodika u državnu vlast. Ne zna se samo da li je gore to što nisu uspjeli ili to što su izblokirali sve što su mogli u državnom parlamentu”, kaže Prohić.

Ukoliko bi Parlament BiH izglasao nepovjerenje Savjetu ministara, što SNSD posljednjih dana najavljuje, to nije garancija za izbor novog Savjeta ministara ali ni vanrednih izbora, jer je za to neophodna promjena Izbornog zakona BiH. Zato je izvjesno da se ništa bitno neće desiti kada je riječ o smjeni Savjeta ministara BiH, već će u ovom obliku raditi sve do izbora 2018. godine.

“Ništa se neće desiti, ovo će ići ovako kako ide. To će biti krnja parlamentarna većina jer se niko neće lišiti sinekura koje ima. Nastaviće koristiti blagodeti a ništa neće raditi. Radiće se samo ono što je nužno ili eventualno ono što naredi međunarodni faktor. Na taj način država nastavlja svoju nefunkcionalnost i “jedu” se godine građana BiH. Od 2006. godine prolazimo kroz retrogradne procese a ovaj period je do sada najgori”, kategoričan je Prohić.

Ostakve kovertirane?

Prema nezvaničnim informacijama nekoliko ministara kovertiralo je svoje ostavke koje su trebale biti predate već nakon pada Izvještaja o radu Savjeta ministara, međutim za sada, osim povlačenja SNSD-ovog kadra iz komisija, nema naznaka o ostavkama, što s druge strrane otvara i odgovornosti.

Veliki dio javnosti u BiH smatra da se vlast(i) u ovoj zemlji nalaze u tehničkom mandatu od 1996. godine ali da je stanje tada bilo dosta bolje, ne zbog suštine ili rezultata, već nade koja je tada postojala i činjenice da je u tom trenutku bilo najbitnije da je završio rat.

S druge strane poražavajuće je da 20 godina kasnije nema suštinskog napretka (ukoliko izuzumemo polovična pristupanja raznim organizacijama i savezima u kojima najčešće BiH nema pravo glasa) ali da i pored toga iste političke strukture odnose pobjede na izborima. Razlog za to, smatraju analitičari, ne treba tražiti u snazi tih političkih struktura već u nepostojanju alternative koja bi na dovoljno ubjedljiv način ponudila neku vrstu koncepta za izlazak iz dvadesetogodišnje političke krize u kojoj se nalazi BiH.


Izvor:Dojče Vele

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog