Redakcijski komentar

Nije Dane kriv, mi smo...

Katastrofalna vijest o gašenju 15 područnih škola u Republici Srpskoj, a zatim i ona da Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je lani probilo budžet za čak 10,7 miliona maraka, kupuje novu sportsku limuzinu je ništa drugo nego brkanje „baba i žaba“.

Koliko god se nekome sviđao ili ne, gotovo nečujni ministar Dane Malešević, čiji rezultati su potpuno nevidljivi, nije isključivi krivac što je u Srpskoj sve manje đaka i što ljudi napuštaju ruralna područja bježeći u gradove ili van granica BiH. Malešević je, u konkretnom slučaju, poštovao zakon i stavio katanac u bravu u škole koje nisu ispunjavala osnovne uslove za odvijanje nastave, a to je broj učenika. Problemi sa natalitetom i migracijama su problem svih nas, kako pojedinaca tako i institucija Republike Srpske, a ne samo ministra prosvjete i kulture, željeli mi to priznati ili ne.
 
Što se tiče kupovine luksuznog „audija A6“, vrijednog oko 115.000 maraka, kojeg je „nevidljivi“ ministar nabavio u lošem „tajmingu“, odnosno odmah nakon „katančenja“ škola, to je klasični bezobrazluk i ruganje u lice narodu koji jedva sastavlja kraj sa krajem!
 
Ovom prilikom ministra javno pitamo zašto se, zbog „dotrajalosti voznog parka“, nije kupila „škoda oktavija“ ili neko drugo novo vozilo sa duplo, ili čak tri puta, povoljnijom cijenom od one za koju je nabavljen luksuzni „audi“? Kažite nam ministre da li se u „oktaviji“ ne može otići na službeno putovanje i obilazak preostalih obrazovnih ustanova u Srpskoj?
 
E, sada malo o alternativi. Jer, tu je još luksuzniji „audi A8“ – model Long 4.2 TDI Quattro Triptonic, od oko 200.000 maraka, u koji je lani sjeo srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Da li je ovaj opozicioni lider u Srpskoj, čija partija već godinama bezuspješno ruši bahatu vlast u ovom entitetu, alternativa „nevidljivom“ Maleševiću, njegovim partijskim šefovima i svim onim direktorima javnih preduzeća kojima je ispod časti nova „oktavija“ ili neki „sitroen“ visoke klase?
 
Ni Malešević, ni Ivanić, a ni većina ministara i direktora gubitaških javnih preduzeća u Srpskoj, što se vozaju u službenim limuzinama visoke klase nisu krivi što su tu gdje jesu. Krivi smo mi.
 
To što nas „vozaju“ može se najslikovitije opisati čuvenom scenom iz filma „Profesionalac“, odnosno riječima proslavljenog srpskog glumca Dragana Jovanovića: „Nije Milošević (u ovom slučaju Malešević) kriv, mi smo g...a.
 
 
 
Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog