Vijesti

Pogledajte granicu između Tihog i Atlantskog okeana (VIDEO)

Kao na geografskoj karti, granica između Pacifika i Atlantskog okeana je u vidu jasne crte, a njihove vode kao da ne mogu da se izmešaju!

Radi se o lokalnoj pojavi koja će nestati za nekoliko dana, a ovaj atraktivni snimak načinjen je sa jednog turističkog broda, kod Rta Horn, najjužnijeg vrha Južne Amerike.

I naravno da se mešaju! Samo taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci. Treba nekoliko dana da se vode različite gustine i boje izmešaju jedva par centimetara.

Granica je neko vreme jasno vidljiva kao na mapi tri najveća svetska okean, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja kao i za druge tečnosti: difuzija dve tečnosti i fizičko delovanje.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo. Tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih uticaja na mešanje – talasa, podvodnih struja, vetrova...

Takođe, gustina okeana može uticati na mestimično stvaranje ove vidljive granice, usled razlike u salinitetima vode.

Zatim, tu su i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje lokalno unose i izvesnu količinu gline i mulja u okean i menjaju mu gustinu i boju, veći broj algi s jedne strane.

 

Izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog