Politika

Miličević: Minimalna zarada mora biti usklađena sa potrošačkom korpom

Republika Srpska može i mora bolje, Republika Srpska mora biti mjesto gdje se može živjeti od svog rada, odakle se njeni građani neće masovno iseljavati, gdje će penzioneri imati svoje dostojanstvo, stabilan zdravstveni i penzioni sistem, a porodice uslove za podizanje djece, beskompromisno i efikasno zaštićeni od svih vidova kriminala i korupcije, naveo je u saopštenju za javnost Milan Miličević, predsjednik Gradskog odbora SDS Teslić.

U analizi društvenog stanja Miličević navodi da građani ove zemlje danas nemaju nadu da se bilo šta od toga u skorije vrijeme može desiti, što je za mnoge od njih razlog privremenog ili trajnog odlaska iz Republike Srpske.

On ističe da aktuelna vlast na čelu Republike Srpske ne zna, ne želi, niti može da im omogući bilo kakav napredak, što je jasno iz činjenice da od 2010. godine prosječne plate su rasle za tek 6%, a penzije za samo 22 KM, uz gotovo dvostruko povećanje troškova života, što se teško može nazvati napretkom.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Teslić poručuje da bi se građanima Republike Srpske omogućio dostojan život, najniže plate, to jest minimalne obavezne zarade moraju biti usklađene sa potrošačkom korpom i to u iznosu od namanje 30%. To se može i mora postići reformom poreskog sistema, koji je nepravedan i tereti na isti način najmanje i najveće zarade, što je uzrok stagnacije rasta plata, ali i opterećuje privredu, samim tim i rast bruto društvenog proizvoda.

"Reformom poreskog sistema podstakla bi se legalizacija po mnogim procjenama ogromnog sektora sive ekonomije, što bi podstaklo novi rast ukupne ekonomije Republike Srpske, nove investicije, rast plata i bruto društvenog proizvoda. Time bi se smanjila potreba za kreditima i smanjila zaduženost Republike Srpske, koja dostiže kritičan nivo", naveo je Miličević u saopštenju za javnost, dodajući da u da u budžetsku potrošnju mora da se uvede red od vrha.

"Da bi Republika Srpska i njen narod zaista krenuli naprijed potrebne su korijenite promjene koje trebaju da krenu od vrha, pri čemu je nužno primjeniti pozitivna rješenja iz iskustava drugih zemalja sa sličnim problemima, bez potrebe za bilo kakvim eksperimentisanjem. Republika Srpska nema novca za bacanje i niko nama njenim stanovnicima neće pomoći sa strane, neće nas spasiti bilo kakvi novi krediti, niti novi nameti, ako mi ne pomognemo sami sebi", naveo je između ostalog Miličević u saopštenju.

On je naglasio da Srpska mora imati Fond za svako novorođeno dijete, umjesto za svako treće i četvrto što je sada slučaj i diskriminacija ostale djece.

"Republika Srpska ako ostane bez naroda biće prazna ljuštura, a oni koji ne znaju, ne žele ili nemaju interes da od Republike Srpske naprave mjesto gdje ljudi mogu živjeti od svog rada, vraćati se i dolaziti, a ne odlaziti, neka odu sami umjesto naroda i ustupe mjesto drugima koji vole svoj narod, koji žele narodu dobro i koji znaju šta treba činiti za dobrobit naroda", zaključio je u saopštenju Milan Miličević.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog