Svijet

Si Trampu: SAD da budu uzdržane u vezi Sjeverne Koreje

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je predsjednika SAD Donalda Trampa da izbjegava „riječi i djela” koja bi pogoršala već napetu situaciju na Korejskom poluostrvu, javila je kineska državna televizija.

Si je, u telefonskom razgovoru sa Trampom, istakao da „Kina i SAD imaju zajednički interes u realizaciji denuklearizaciji Korejskog poluostrva i održavanju mira i stabilnost na tom području”, prenosi AFP, pozivajući se na kinesku televiziju Si-Si-Ti-Vi.

Kako navodi AP, predsjednik Kine je naglasio da sjevernokorejsko nuklearno pitanje iziskuje mirno rješenje i da SAD, kao „relevantna strana”, treba da sada pokažu uzdržanost. Prema njegovim riječima, Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD na bazi uzajamnog poštovanja u iznalaženju odgovarajućeg rješenja.

Oba lidera rekla su da se raduju Trampovom državnoj posjeti Kini kasnije ove godine. „U ovom trenutku, kinesko-američki odnosi se dobro razvijaju”, rekao je Tramp, izrazivši uvjerenje da ti odnosi mogu biti još bolji.

Kako je prenijela kineska televizija, Tramp je sagovorniku rekao da u potpunosti shvata ulogu koju Kina ima po pitanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja. Bijela kuća je danas saopštila da su Tramp i Si u telefonskom razgovoru „ponovili obostranu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, prenosi Rojters.

Peking je prethodno izrazio zabrinutost povodom eskalirajućeg „rata riječima” između Vašingtona i Pjongjanga, uključujući Trampovo upozorenje da će Sjeverna Koreja naići na „oganj i gnjev” ako i dalje bude prijetila Sjedinjenim Američkim Državama.

Tramp je još više zaoštrio retoriku, upozorivši Pjongjang da će „istinski zažaliti” ako preduzme bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv SAD, a prethodno je putem Tvitera poručio da je američka vojska „na gotovs”.

Kina je tradicionalno najbliži saveznik Pjongjanga, ali je prošlog vikenda glasala za nove sankcije u Savjetu bezbjednosti UN protiv režima severnokorejskog lidera Kim Džong Una, napominje AFP.

 

Izvor: Politika/Tanjug

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog