Svijet

BiH najgore rangirana u Evropi po broju zaposlenih

Novi izvještaj organizacije "Trejding ekonomiks" o stopi nezaposlenosti u svijetu pokazao je da se BiH nalazi na četvrom mjestu kada je riječ o broju nezaposlenih, te da je najgore rangirana u Evropi.

Prema najnovijem izvještaju ove organizacije koja mjeri ekonomske parametre u zemaljama širom svijeta, najviša stopa nezaposlenosti je u Džibutiju 54 odsto, a za njom su Kongo sa 46,1 odsto i Kenija sa 40 odsto, dok je BiH sa 39,18 odsto na četvrtom mjestu sa stopom nezaposlenosti, a iza nje su Namibija i Gambija, piše "Dnevni avaz".

Prema izvještaju stranice "Trejding Ekonomic", Crna Gora nalazi se na 19. mjestu, Albanija na 35, Srbija na 36, Hrvatska na 45, a Slovenija na 65. mjestu.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je da su ovi poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH, jer je svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame s najsiromašnijim afričkim zemljama.

"Da Austro-Ugarska i Tito u Јugoslaviji i sve prethodne generacije nisu izgradili infrastrukturu, mi bismo i na prvi pogled izgledali kao Namibija ili Gambija. Prema svemu drugom smo u rangu s tim zemljama, nažalost. Ovi što iznose podatke o tobože nekakvim novim radnim mjestima, hvale se našim neznanjem", istakao je Miljević.



Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog