Republika Srpska

„Elektrokrajina“ podiže kredit od 11 miliona KM

„Elektrokrajina“ Banjaluka planira da podigne kredit od 10,88 miliona KM koji će, kako kažu u ovom preduzeću, biti iskorišten za sanaciju distributivne mreže.

Tender za obezbjeđenje kredita vrijednog 10,88 miliona KM „Elektrokrajina“ je raspisala 30. juna, a rok za dostavljanje ponuda ističe sutra.

U „Elektrokrajini“ su rekli da će ovaj kredit biti iskorišten za završetak finansijske konstrukcije za projekat sanacije distributivne mreže i proširenja postojećeg AMM sistema za 12.000 kupaca električne energije.

„Uslov za prijavu finansijskih organizacija na aktuelni javni poziv je da ponude kredit po kamatnoj stopi do najviše 5,4 odsto, koliko je iznosila kamatna stopa IRB RS. Dakle, zbog trenutno povoljnijih uslova zaduživanja na finansijskom tržištu, očekujemo da ćemo sredstva dobiti po povoljnijoj kamatnoj stopi u odnosu na prethodne kredite“, kazali su u „Elektrokrajini“.

Kako su istakli prvi dio projekta u ukupnom iznosu od 12 miliona KM je finansiran kreditima Investiciono-razvojne banke RS.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja „Elektrokrajine“ za prvih šest mjeseci ove godine njihovi dugoročni krediti iznose 42 miliona KM, a kratkoročne finansijske obaveze četiri miliona KM.

Međutim, u “Elektrokrajini” ističu da je njihov direktni dug 19,7 miliona, dok preostali iznos predstavlja dug “Elektroprivrede RS”.
 


„Ukupna kreditna zaduženost „Elektrokrajine“ u prvom polugodištu 2017. iznosi 19,7 miliona KM. Ostatak iznosa kreditnih obaveza koji je naveden u finansijskom izvještaju „Elektrokrajine“ za prvih šest mjeseci 2017. godine su obaveze MH „Elektroprivreda RS“, preuzete po kreditnim projektima Power  1,2,3 i 4, koje su finansirale međunarodne finansijske institucije“, navode iz „Elektrokrajine“.

U ovom preduzeću tvrde da im postojeće kreditne obaveze ne predstavljaju opterećenje za tekuće.

“Naprotiv, projekti modernizacije distributivne mreže koji se realizuju kreditnim sredstvima već značajno smanjuju distributivne gubitke i operativne troškove poslovanja, a istovremeno povećavaju kvalitet u snabdijevanju električnom energijom krajnjih kupaca“, navode iz ovog preduzeća.

„Elektorkrajina“ je u prvih pola godine ostvarila dobit od 5,3 miliona KM, čime je poboljšala poslovni rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period za 2,2 miliona KM.

Kratkoročna bruto potraživanja najvećeg distributivnog preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ na kraju juna ove godine iznosila su 232,6 miliona KM, a nakon ispravke vrijednosti u iznosu od 101,8 miliona KM, iznose 130,8 miliona KM.

 

Izvor: Capital 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog