Svijet

London: Nakon 157 godina Big Ben od danas prestaje da zvoni

Zvono Big Bena danas u podne će prestati da se oglašava, i nastaviće da "ćuti" naredne četiri godine, sve dok budu trajali radovi na renoviranju zdanja Britanskog parlamenta. Čekići, koji su udarali o zvono teško 13,7 tona svakog sata u poslednjih 157 godina, biće skinuti, mada će se zvono i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je proslava Nove godine.

Vestminsterska palata na obali Temze, sjedište parlamenta, upisana je u listu svjetske baštine i velika je turistička atrakcija.

Zvono Big Bena danas u podne će prestati da se oglašava, i nastaviće da "ćuti" naredne četiri godine, sve dok budu trajali radovi na renoviranju zdanja Britanskog parlamenta.

Elizabetin toranj, kako se od 2012. godine zvanično naziva 96 metara visoka kula "Big Bena", smatra se najfotografisanijom zgradom u Britaniji.

U okviru rekonstrukcije, i cijeli satni mehanizam će biti rastavljen na delove, a svaki njegov deo biće očišćen i obnovljen. Radna verzija sata ostaće, međutim, da pokazuje tačno vrijeme, ali bez zvuka, a pokretaće ga savremeni električni motor sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021, kada će se ponovo začuti poznata, stara zvonjava "Big Bena".

 

Izvor: telegraf
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog