Zanimljivosti

Remek-djelo arhitekture: Filharmonija u Hamburgu (VIDEO)

Filharmonija na Elbi (Elbphillharmonie) predstavlja jedan od najvećih arhitektonskih dragulja današnjice i zahvaljujući njoj Hamburg je svrstan među deset glavnih turističkih destinacija za 2017. godinu.

Filharmonija je vrijedna oko 789 miliona evra i njena gradnja je trajala skoro deset godina. Predstavlja simbol kosmpolitske metropole otvorene prema svijetu i dragulj Njemačke kao kulturne nacije.

Sagrađena je u hamburškoj luci, na mjestu gdje je nekada bilo pristanište i skladište za žito od crvene cigle iz 1963. godine. Zbog toga je podnožje filharmonije sagrađeno po uzoru na to skladište od opeke, dok je gornji dio zgrade visoke 110 metara sav od stakla, metala i betona te predstavlja fantastičnu staklenu strukturu.  Staklena fasada se sastoji od 1. 100 prozora, na 37 metara visine je Plaza, trg od 4. 000 kvadrata do kojeg vode najduže pokretne stepenice u Zapadnoj Evropi, duge 82 metra.

Zgrada ima veliku koncertnu dvoranu sa  2.100 mjesta i malu sa 550 mjesta. Treća je Kaistudio, mala dvorana sa 150 mjesta za eksperimentalnu muziku ili predavanja. Takođe, tu je još i hotel i 45 luksuznih stanova u staklu, sa balkonima koji imaju spektakularan pogled na Elbu, Hamburg i njegovu luku. Unutrašnjost dvorane čini 10. 000 jedinstvenih akustičnih panela kojima su obloženi zidovi i daju dvorani najbolju moguću akustiku.

Projektovali su je švajcarski arhitekti Žak Hercog i Pijer de Meuron, autori Ptičijeg gnijezda u Pekingu i londonske galerije Tate Modern.

 

Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog