Region

Goli otok je i dalje jeziv (FOTO+VIDEO)

"Oni koji su dio života proveli na Golom otoku opisali su ga kao pakao na zemlji, što je on očito i danas", naveo je u video-reportaži s tog otoka holandski novinar Bob Thissen.

Goli otok opisao je kao "hrvatski Alcatraz" u kojem su prvo završavali svi oni koji su bili osuđeni zbog saradnje sa Sovjetskim savezom, a kasnije i politički zatvorenici koji su bili otpuženi i osuđeni za "kontrarevolucionarno djelovanje", prenosi Daily Mail.


Holandski fotograf koji je proveo nekoliko dana na Golom otoku za Daily Mail je opisao svoje iskustvo:

"Zatvorenici su to mjesto opisali kao živi pakao. Ćelije su bile malene i mračne, a uslovi nepodnošljivi. Natjera vas da se zapitate kako su se ti ljudi osjećali na tom mjestu. Teško je reći koliko je ćelija tu bilo jer su neke zgrade potpuno razrušene, ali prema mojoj procjeni je između 1949. i 1989. godine na Golom otoku bilo oko 50 hiljada zatvorenika", ispričao je Thissen.


"Možete samo zamišljati što se tu događalo. Čak i kad samo šetate uokolo, bez ikakve informacije o onome što se tu događalo, atmosfera je jeziva. Vegetaciju na ovom otoku možete zaboraviti, tu nema ničega. Tako je i dobio ime, to je doslovno goli otok gdje nema nimalo vegetacije", ispričao je holandski autor-video reportaže.

 

Izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog