Banja Luka

Ne mare za Ustavni sud (1. dio): Iz nacionalnog spomenika niče hotel (FOTO)

Pored činjenice da je Ustavni sud RS utvrdio da regulacioni plan, koji je početkom prošle godine usvojila Skupština grada Banjaluka, a odnosi se na prostor gde se nalazila stara zgrada Radija RS, nije u skladu sa zakonom, kompanija “Integral-inženjering” nastavila je graditi hotel i restoran u glavnoj banjalučkoj ulici!

Nakon donesene odluke Ustavnog suda Republike Srpske, u aprilu ove godine, iz Centra za životnu sredinu su se obratili Skupštini grada Banjaluka sa inicijativom za preispitivanje Odluke o izradi izmjene dijela predmetnog regulacionog plana. Međutim, na podnesenu inicijativu do danas nisu dobili odgovor. Takođe, obratili su se i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS sa inicijativom za preispitivanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekta stare zgrade radio stanice u Banjaluci izdate od ovog Ministarstva, na osnovu koje je investitor započeo građenje.

- Iz Ministarstva smo dobili odgovor da je „rješenje kojim je data građevinska dozvola za izgradnju naprijed navedenog poslovnog objekta donesena dana 12.01.2017. godine i postalo pravosnažno prije donošenja i objavljivanja Odluke Ustavnog suda Republike Srpske, što znači prije prestanka važenja odluke o donošenju izmjene regulacionog plana za predmetnu lokaciju“. Postavlja se pitanje zašto nadležno Ministarstvo ignoriše prethodnu dozvolu za rekonstrukciju objekta koju je izdalo, a čije odredbe su prekršene. Postavlja se pitanje zašto nadležne inspekcije nisu reagovale na adekvatan način? Takođe se postavlja pitanje kako su nadležne institucije dozvolile sukob interesa u kontekstu  da su investitor, izvođač radova i nadzorni organ zapravo ista firma, tj. dio privrednog društva „Integral inženjering“ a.d. Laktaši – rekla je za Frontal Jelena Brkić, koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu, koji razmatra dalje pravne mogućnosti.


Podsjećamo, Ustavni sud RS utvrdio je da regulacioni plan koji je početkom prošle godine usvojila Skupština grada, a odnosi se na prostor gdje se nalazi stara zgrada Radija, nije u skladu sa zakonom.

Naime, pomenutim regulacionim planom predviđeno je rušenje objekta koji je dio ambijentalne cjeline u Ulici Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića i ima status nacionalnog spomenika, a na njegovom mjestu izmjenjenim/neustavnim regulacionim planom ucrtan je hotel. Iako je pravosnažno rješenje o građenju doneseno u januaru 2017. godine, podsjećamo da je rušenje starog objekta i gradnja novog započeta u prvoj polovini 2016. godine.

- Skupština grada Banjaluka nije mogla usvojiti takav regulacioni plan, s obzirom na to da se njime predviđa rušenje objekta u prvoj zoni zaštite koji predstavlja dio Ambijentalne cjeline uvrštene u nacionalne spomenike BiH i uživa najviši stepen zaštite u zakonima Republike Srpske – saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Istaknuto je da odluka nije u skladu sa Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, a neustavnost se ogleda i u tome što gradska Skupština nije postupila u skladu sa odredbama navedenog Zakona, čime je istovremeno narušeno i načelo zakonitosti Ustava RS.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je nakon odluke Ustavnog suda da će „posljedice biti veoma interesantne, jer je riječ o neobičnoj presudi“.

- Ovo je neobična situacija. Prvi put odluka Suda stiže nakon što su neke radnje učinjene i ne znam šta će se moći uraditi na njenoj implementaciji. Postavlja se pitanje kakav je efekat te odluke Suda, jer je stigla nakon što je usvojena izmjena regulacionog plana i izdate građevinske dozvole – rekao je Radojičić i dodao da bi investitor, ako bi Grad ušao u neke druge mjere, imao pravo da tuži sve one koji su u međuvremenu izdali dozvole.

- Odlukom Ustavnog suda je u ovom momentu napravljeno više problema nego što je nešto riješeno, jer stvari na terenu nije moguće vratiti u prvobitno stanje – izjavio je Radojičić.

Stara zgrada Radija Republike Srpske

Bivša zgrada Radija RS očigledno je kost u grlu institucijama koje su na tom mjestu dozvolile gradnju hotela, pa će ovim slučajem, kao pioritetom, morati da se pozabavi i Ivan Rašković, novoimenovani banjalučki gradski arhitekta.


Na mjestu zgrade nekadašnjeg Radija Banjaluka, a zatim i Radija RS, koji se iz objekta  iselio prije sedam godina i juče su radile mašine, a izgradnja hotela, restorana i pratećih sadržaja ulazi u završnu fazu.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog