BiH

Coca-Cola HBC proglašena globalnim liderom u održivom poslovanju

Vodeći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića četvrtu godinu zaredom uvršten u Dow Jonesov indeks održivot razvoja.

Coca-Cola HBC, vodeća kompanija za punjenje proizvoda društva Coca-Cola Company, u okviru indeksa održivog razvoja Dow Jones proglašena je globalnim liderom u održivom poslovanju u kategoriji proizvođača napitaka, četvrtu godinu zaredom. Ostvarivši izvrsne rezultate u održivom poslovanju u 2016. godini, posebno u područjima radnih praksi, strategije za tržišta u razvoju, zdravlja i prehrane te zaštite okoliša, kompanija je postigla ukupan rezultat od 90 bodova, što je za 38 bodova iznad prosjeka industrije.

Naši rezultati su u 2016. bili do te mjere dobri da Coca-Cola HBC danas nije samo predvodnik industrije pića, nego je preuzela vodstvo u cijeloj industriji hrane, pića i duhana prema Dow-Jonesovu indeksu. To  je prvi put da smo primili to još važnije priznanje za vodstvo u održivosti.

U toku godine Coca-Cola HBC nastavila je s fokusom na daljnje smanjenje svog uticaja na okoliš i podsticanje pozitivnih promjena, u saradnji sa svojim partnerima, razvijajući održiv lanac vrijednosti i pružajući podršku zajednicama u unapređenju kvaliteta života. 

Nadovezujući se na unapređenja postignuta proteklih godina, količina vode utrošena na proizvodnju jednog litra napitka u 2016. godini smanjena je za 3%. Omjer utrošene energije takođe je smanjen, za 5%, što znači da je kompaniji potrebna manja količina energije za proizvodnju jednog litra napitka. U 2016. godini reciklirano je 37% ambalaže plasirane na tržište. 

Coca-Cola HBC snabdijeva blizu 600 miliona potrošača na 28 razvijenih tržišta, tržišta u razvoju i tržišta u nastajanju, na tri kontinenta. Kompanija je u toku 2016. godine uložila 7,3 miliona eura, 1,6 posto svoje dobiti prije odbitka poreza, u brojne inicijative za poboljšanje uslova života u zajednici, s fokusom na upravljanje okolišem i upravljanje vodnim resursima te razvoj mladih, u partnerstvu s više od 294 nevladine organizacije.

Najznačajnija postignuća  u području održivosti u 2016. godini

31.083 zaposlenih

35.000 dobavljača u lancu vrijednosti

3,1 milion eura utrošeno na dobavljače

281 milion eura ukupno plaćenih poreza

6% smanjenja direktnih emisija ugljika u odnosu na prošlu godinu

33% smanjenja otpadnih voda po litru proizvedenog napitka u odnosu na prošlu godinu

88% – rezultat u uključenosti zaposlenika u inicijative za održivost

 

Blog