Vijesti

Vlada Srbije uplatila 5,5 miliona evra Srbima u BiH

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srbije danas uplatila 5,5 miliona evra koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Dušice Šolaje o izdvajanju sredstva Srbije za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, Cvijanovićeva je navela da je odluka Vlade Srbije da dio ovog iznosa bude usmjeren za rekonstrukciju starog mosta u tom gradu.

- Nakon uspješnog sastanka u Beogradu kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, te ministrima, saopšteno je da će 5,5 miliona evra ići kao podrška konkretnim projektima u Srpskoj, te da će oko milion evra od tog novca biti izdvojeno za četiri opštine u FBiH gdje je najviše srpskih povratnika koji žive u teškim uslovima - precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je rekonstrukcija mosta između Zvornika i Malog Zvornika jedan od prihvaćenih projekata koji je izutetno važan.

- Sjećam se da su i ranije narodni poslanici delegirali važnost ovog pitanja, odnosno početka rekonstrukcije mosta - navela je Cvijanovićeva i zahvalila institucijama Srbije za ekspeditivnost.

Ona je pojasnila da postoji opredijeljenost da se odmah započne realizacija projekta i da budu urađene sve potrebne predradnje.

Cvijanovićeva je precizirala da će iz sredstava Srbije biti finansirana izgradnja vrtića, te đačko-studentski dom u Vlasenici, dok će u Federaciji prioritet imati saobraćajno-komunalna infrastruktura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2. septembra u Beogradu da će Srbija pomoći sa oko 5,5 miliona evra opštine u Republici Srpskoj i FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanku državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Srpske i Srbije.

Predsjednica Vlade Srpske rekla je danas da je neophodna temeljna reforma Instituta za nestala lica BiH.

- Da bi ovaj institut funkcionisao kako treba, potrebna je temeljna reforma i to ne samo sa aspekta njegovih suosnivača Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica, već u tome ulogu treba da imaju institucije Srpske - rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno da institucije Republike Srpske utiču na izbor kadra u upravljačkim strukturama Instituta.

- U radu ovog instituta postoji pristrasnost, nedostatak objektivnosti, a to najbolje pokazuju brojke da je više od 5.500 lica bošnjačke nacionalnosti identifikovano, a samo 315 lica srpske nacionalnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su smanjena sredstva za ekshumacije, jer u svemu tome sada glavnu ulogu ima Tužilaštvo BiH.

- Taj proces je potpuno izuzet od uticaja institucija Republike Srpske i to je neprihvatljivo - zaključila je Cvijanovićeva.


Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog