BiH

Osim jeftinijeg šopinga, Hrvati u BiH dolaze i zbog organizacije svadbi

Prekogranični šoping Slavonaca u Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a, sve više cvjeta, a u oraškoj Posavini zabilježen je pravi “bum”.

U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima koje je tokom posjete Orašju iznio direktor Granične policije BiH Zoran Galić, preko graničnog prelaza Orašje, jednog od najfrekventnijih prelaza u BiH, zabilježen je prelazak čak 2.127.957 ljudi i 932.717 prevoznih sredstava.

Prema pisanju „Glasa Slavonije“, dnevno je prelazom Županja-Orašje u prosjeku prolazilo 5153 vozila s 11.757 putnika. Jedan od glavnih razloga odlazaka u prekogranični šoping je povrat PDV-a na kupljenu robu, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 odsto.

Strani državljani koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza. O osjetnom porastu šoping-turizma govore podaci koje je Glasu Slavonije dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

– Za razdoblje od 1. januara do 30. juna 2017. na Graničnom prijelazu Orašje ovjereno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebao biti vraćen je 1.707.053,25 konvertibilnih maraka – rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Riječ je o iznosu od oko 6,8 miliona kuna koji pokazuje da su u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani, a u konkretnom slučaju prednjače Slavonci, u trgovačkim centrima BiH potrošili više nego u cijeloj 2016. godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prilikom napuštanja carinskog područja BiH putnici su lani na graničnom prelazu Orašje prijavili kupovinu vrijednu više od 10 miliona KM. Za nju su tražili povrat 1,456.984,41 KM, što je nešto manje od šest miliona kuna, PDV-a.

Ako se zna da se pravo na povrat poreza ostvaruje kupovinom robe u vrijednosti minimalno 100 KM, u što se ne računa alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana, te motorna ulja i goriva, a da svakodnevno brojni građani preko granice odlaze upravo zbog tog razloga, ukupni iznos koji su Slavonci ostavili u BiH mnogo je veći.

Osim po gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda.

Kupci kažu da se na kupljenu robu u vrijednosti od 100 KM, uključujući i povrat PDV-a, može uštedjeti oko 150 kuna.

Prema pisanju „Glasa Slavonije“, najzanimljivija je činjenica da sve više mladenaca iz Županje i okoline svoje svadbene svečanosti odlučuje organizirati u restoranu u Orašju, gdje gosti imaju punu komociju i pušači ne moraju svako malo izlaziti van zapaliti cigaretu.

 

Izvor: Tip.ba/Glas Slavonije

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog