Zanimljivosti

Sa "pametnim telefonima" sve manje boli?

Virtuelna stvarnost, virtuelne slike i igrice mogu da ublaže sve vrste bolova, počevši od zubobolje, tvrde američki istraživači.

Skretanje pažnje sa bola ima veliku ulogu u njegovom ublažavanju, pokazuje analiza šest manjih istraživanja uloge virtuelne stvarnosti.

Mentalne slike već dugo se koriste u liječenju psiholoških poremećaja, a virtuelna stvarnost je bolji način obezbjeđivanja mentalnih slika, objašnjava istraživač Anita Gupta sa "Vudro Vilson" škole na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju.

Ona ističe da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je virtuelna stvarnost efikasna, ali napominje da je mogućnost novih opcija za liječenje boli - obećavajuća.

Prve verzije uređaja ispunjavale su čitavu prostoriju, ali tehnologija je postajala sve manja i jeftinija i počela je da pomaže u nizu medicinskih primjena - od saniranja rana i fizikalne terapije do ublažavanja zubobolje i liječenja opekotina.

Danas za masovno proizvedene simulatore može biti dovoljan "pametni telefon" i posebne slušalice.

Sve više ljudi koristi te uređaje kako bi igralo video-igre i za trodimenzionalne obilaske mjesta koja, inače, ne bi mogli vidjeti.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su proučili šest ranijih istraživanja sprovedenih od 2000. do 2016. godine, kojima su ispitivani načini na koje bi virtuelna stvarnost mogla pomoći ublažavanju boli.

Rezultati tih istraživanja pokazuju da virtuelna stvarnost može pomoći u okviru terapije izlaganja i navikavanja na draži - vrste bihejvioralne terapije u kojoj se pomaže pacijentima da promijene svoje ponašanje kad osjete bol.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu "Pejn medisin" /Pain Medicine/, objašnjavaju da je potrebno veće istraživanje kako bi se izvukli čvršći zaključci.

 

Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog