BiH

Vlada SAD želi da pomogne investitorima i izvoznicima (FOTO)

Američka ambasada u BiH i Američka privredna komora (AmCham BiH) organizovale su danas u Banjaluci konferenciju „Američki biznis forum za promociju i umrežavanje“ na kojem se razgovaralo o jačanju dalje saranje i investiranja u BiH.

Ambasador SAD u BiH Mornin Kormak istakla je da su američke investicije imale značajan uticaj u BiH i da čine sve napore da privuku još investitora. Iako su firme iz SAD do sada investirale oko 250 miliona dolara u BiH, žale se da su suočeni sa mnogim preprekama poput korupcije, netransparentne procedure javnih nabavki i nepredvidivih nameta.

„Vlada SAD želi da pomogne investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal Bosne i Hercegovine. Oko 200 miliona dolara uložio je jedan veliki investitor u posljednje tri godine – KKR sa sjedištem u SAD koja je pristuna kao vlasnik Telemacha“, rekla je Kormakova.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u svom obraćanju naglasio je da je Banjaluka otvoren grad za investitore, te da je konferencija dobar znak i velika prilika za njen ekonomski razvoj. Posebno se zahvalio USAID i američkoj Ambasadi na pomoći pri realizaciji brojnih projekata.

Posebnu važnost, ističe Radojičić, polaže u motivaciju mladih da ostanu u Banjaluci i da tu razviju svoje poslovne ideje, posebno u IT sektoru.

 

Autor: Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog