Republika Srpska

Podrška zapošljavanju u privatnom sektoru Srpske

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i direktor Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Linda van Gelder potpisali su danas u Banjaluci ugovor za projektni sporazum po Projektu podrške zapošljavanju u Srpskoj koji će biti finansiran kreditom ove banke u iznosu od 21 milion evra.

Cilj četvorogodišnjeg projekta je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa - mladi, dugoročno nezaposlena lica i lica koja imaju više od 40 godina, kao i jačanje posredničke funkcije Zavoda za zapošljavanje.

Tegeltija je rekao da je cilj projekta da u privatnom sektoru bude zaposleno najmanje 4.000 radnika u toku jedne godine, ali da će biti ispoštovan i veći broj ukoliko bude interesovanja.

"Vlada Republike Srpske će svakom poslodavcu koji bude dio projekta obezbijediti podsticaje u visini plaćenih doprinosa za novozaposlenog radnika za vremenski period od jedne godine", rekao je Tegeltija novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je naglasio da je Srpska spremna za implementaciju projekta, te očekuje da ne bude blokade kada je riječ o njegovom odobravanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Resorni ministar je naglasio da je Svjetska banka do sada uložila više od milijardu KM kroz razne projekte, te da slijede razgovori o novim projektima.

"Svjetska banka je najveći međunarodni partner u BiH i siguran sam da će tako ostati i u budućnosti", istakao je Tegeltija.

Direktor Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Linda van Gelder rekla je da žele podržati Vladu Srpske koja nastoji podsticati zapošljavanje u privatnom sektoru.

Ona je naglasila da imaju izuzetnu saradnju sa Vladom Srpske u njenim naporima da stvori okruženje koje će biti povoljno za rast i stvaranje dobrih radnih mjesta, te najavila nastavak saradnje.

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je 5. januara finansiranje ovog projekta, koji je odobrila i Narodna skupština Republike Srpske, a nakon završene procedure na nivou BiH očekuje se i njegova realizacija.

 

Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog