Republika Srpska

PURS: "Porez plaćaj, Srpsku jačaj"

Poreska uprava Republike Srpske započela je jednomjesečnu promotivnu kampanju pod nazivom "Porez plaćaj, Srpsku jačaj", čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristima koje iz toga proizlaze, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

S tim u vezi, oni će u narednih mjesec dana raznim promotivnim aktivnostima, prije svega putem medija, nastojati približiti građanima značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza, a sve kako bi uticali na povećanje poreskog morala stanovništva.

"Cilj je da se građani RS, od najmlađih do najstarijih, informišu o svim tim prednostima i da konačno počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za cijelu RS donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza, a ne samo o tome kako izigrati državu i izbjeći svoje obaveze", poručuju u Upravi.

Podsjećaju kako brojne države u okruženju i cijeloj Evropi ulažu dosta napora da podignu poreski moral stanovništva, shvatajući da je to jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje životnog standarda stanovništva i jačanje države i društva.

"Građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake Republike Srpske, odnosno da redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima njihovo dostojanstvo, unapređuju naše zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta. Pored toga, sredstva prikupljena po osnovu naplate poreza usmjeravaju se i u brojne infrastrukturne projekte širom RS, poput obnove i izgradnje novih saobraćajnica, mostova u lokalnim zajednicama", kažu u Poreskoj upravi RS. Smatraju kako je potrebno uticati na svijest građana da se plaćanjem poreza jača RS, a da mišljenje onih koji smatraju da se sredstva prikupljena naplatom poreza troše samo na plate i lagodan život budžetskih korisnika treba odbaciti.

Isto tako, Poreska uprava RS će u narednom periodu nastaviti edukacije mladih, kao ključni segment u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti i to kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi RS. Inače, u praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači i da se on u cijelosti i primjenjuje. Postoje kontrole, kao i sankcije za nepoštivanje zakona, a koje ujedno predstavljaju i garant za poštivanje istih. Međutim, kontrole postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise.

Podsjećanja radi, Poreska uprava RS je u prvih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,543 milijarde maraka, što je za 112,7 miliona KM, ili osam procenata, više nego u istom periodu 2016. godine, čime je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, kaže da je potrebno promijeniti svijest građana o plaćanju ne samo poreza, nego i doprinosa, te da to nije obaveza, već potreba, koja će se vratiti kroz razne segmente u društvu.

"Kao rezultat plaćanja poreza i doprinosa imaćemo bolje školstvo, zdravstvo, veće penzije i veća ulaganja za sve. Bez redovnog plaćanja nećemo moći ići naprijed i imati dobru uslugu za dobrobit svih", rekao je Duduković. Istakao je da su ove kampanje veoma značajne i da bi ih trebalo češće raditi kako bi se svijest građana trajno promijenila, te da bi imala još značajniji efekat.

 

Izvor: Nezavisne  
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog