Svijet

Srpske kompanije na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini

Stotinjak srpskih privrednika iz 34 kompanije, članice Privredne komore Srbije, učestvovaće na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije koji počinje sutra u Prištini.

Nastup srpskih firmi iz poljoprivredno-prehrambenog i pratećih sektora na ovoj sajamskoj manifestaciji, Privredna komora Srbije organizuje već treću godinu u okviru saradnje sa privrednom komorom samoproglašenog Kosova. 

Na ovogodišnjem sajmu, koji će trajati do subote, 30. septembra, izlagači će moći da razgovaraju sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane, saopšteno je iz Privredne komore Srbije. 

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je sve veće interesovanje srpskih proizvođača za poljoprivredni sajam u Prištini i poslovanje na kosovskom tržištu. 

"Posebno je važno da su na listi izlagača sada, gotovo bez izuzetka, male i srednje firme iz gotovo svih segmenata agrobiznisa - proizvođača semena, zaštitnih sredstva, stočne hrane, žita, voća i povrća, mesa, mleka i prerađevina", naveo je Čadež. 

Prema njegovim riječima, veće kompanije koje su prethodnih godina učestvovale na sajmu ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, o čemu svjedoči i rastuća robna razmjena. 

"Njihova iskustva bila su podsticaj manjim firmama, kao što su pojačanom obostranom interesovanju poslovnih zajednica za saradnju doprinele i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju privrednika i otklanjanju prepreka za saradnju poslovnih zajednica", rekao je Čadež. 

On će tokom boravka na Kosovu i Metohiji u Gračanici razgovarati sa privrednicima iz srpskih sredina, a u Prištini će učestvovati na konferenciji "Prevladavanje barijera u poslovanju i normalizacija".

 

Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog