Zanimljivosti

Baka iz Prokuplja vozi traktor i u 77 godini! (VIDEO)

Pavlika Jovičić, 77-godišnjakinja iz Topličke Velike Plane, ima jedno od najljepših domaćinstava u selu. Na četiri hektara, osim pšenice i kukuruza, ima najbolje uređene zasade višanja i šljiva. Sve poslove obavlja sama, koristeći traktor od koga se ne odvaja 40 godina, i vjerovatno je jedina baka u Srbiji koja zemlju obrađuje na ovaj način.

„Ferguson trojka" 1977. godište i 77-godišnja Pavlika ne odvajaju se već 40 godina: „Služi on mene. Prije bih iz kuće izašla nego traktor da mi uzme neko! Ne, ne, nikako, to je moj život!“

Iako je već duboko zagazila u osmu deceniju, za Pavliku je svaki dan radan. „Matora sam malo, ali još se borim. Nije baš lako dok zakrči kardan, da uključiš i ono sve, ali ja sam se navikla“, priča ova baka.

Toplička Velika Plana nekada je imala 600 domaćinstava. Danas u njoj živi upola manje i uglavnom se bave poljoprivredom. Mještani znaju koliko truda i rada treba da bi se održalo imanje, o Pavliki imaju samo riječi hvale.

„Sve radi kao neki najjači čovjek. S traktorom i tanjira i prska i podriva i sve, sve što postoji. Super je Pavlika, nema čovjeka koji bi mogao da je zamijeni“, smatra Stanka Stevanović iz Velike Plane kod Prokuplja.

Njen komšija Zoran Milević ističe da neki ne mogu da se nose ni samo sa godinama, a kamoli sa zahtjevnim poslom koji iz dana u dan obavlja Pavlika.

Ovih jesenjih dana posla je mnogo i u kući. Treba se pripremiti za zimu na padinama Jastrepca gdje snjegovi mogu dugo da potraju. Od povrća iz svoje bašte Pavlika je napunila podrum zimnicom, drva uredno složila, pa mirno čeka prve snjegove.

 

Izvor: RTS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog