Društvo

Najbolji finansijski savjetnik kaže da je pojam penzionisanja nestao

Rik Edelman je osnivač i izvršni direktor "Edelman Financial Services", jedne od vodećih firmi za finansijsko savjetovanje u Americi, i autor knjige "Istina o vašoj budućnosti: Vodič za novac koji vam je potreban sada, kasnije i mnogo kasnije." Rič kaže da je pojam penzionisanja nestao.

Očekivani životni vijek će se vjerovatno dramatično produžiti, što znači da ćete vrlo dobro živjeti do 110-te ili 120-te godine. Pojam penzionisanja sa 65 godina i života do 120 godina, znači da nema načina na koji ćete moći da priuštite život u slobodno vrijeme za 50 ili 60 godina.

Pojam penzionisanja je nestao. Ovo je inovacija 20. vijeka. Nije postojao u 19. vijeku i neće postojati u 21. vijeku. Radićete dok ne budete napunili 75, 85, 95, 105 godina. I ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Zato što ćete to željeti.

Želite da radite iz dva razloga. 

Broj jedan: bićete dovoljno zdravi da biste to činili. Bićete zdravi sa 100 godina kao što ste bili sa 40 ili 50 godina, a to znači da ćete željeti da ostanete održivi, učesnik u privredi i da budete cijenjeni član zajednice.

Drugo, biće lakše nego ikada da zarađujete zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, ekonomiji svirki, pojmu rada sa polovičnim radnim vremenom, rada preko interneta. Biće lakše nego ikad da zarađujete za život. Nećete morati da radite 40 ili 50 sati nedjeljno, a nećete morati da napravite 100 ili 200 hiljada godišnje da biste to uradili. Moći ćete da dopunite svoje prihode, 20-30.000 dolara, 40.000 dolara godišnje, radite na nepunim radnim mjestima i radite sve što želite. Biće lako zaraditi, a to znači da umjesto da čekate da ostarite pa da se penzionišete, moći ćete da se povučete rano i često.

Mi ih sada zovemo sabotom. Tako ćete ići u školu, dobićete posao, a onda ćete nekoliko godina otići, vratiti se u školu i pojaviti se s potpuno novom karijerom.

I uradićete to ciklično rješenje iskreno, za cijeli život. Dakle, pojam linearne linije je nestao. Umjesto toga, to će biti ciklični životni vijek gdje ćete se učiti, zapošljavati i slobodno raditi na ponavljajućem ciklusu sve dok živite.

To će biti korisno, zabavno i ugodno za zajednicu.

 

Izvor: businessinsider

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog