Vijesti

Ko je sudija Šaban Maksumić koji je oslobodio Nasera Orića?

Sudija Šaban Maksumić, predsjedavajući sudskom vijeću koje je oslobodilo Nasera Orića, bio je bivši vojni sudija koji je tokom rata sarajevske Srbe slao u logore.

Zbog njegove ratne biografije postoje i dvije krivične prijave iz 2001. i 2005. koje su otišle u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, kaže Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pri vladi Republike Srpske.

On dodaje da je sudija Maksumić u ratu radio u kasarni "Viktor Bubanj" gdje je sudio Srbima, a za vrijeme rata u dijelu ovog objekta je bio logor za Srbe. 

U svoj sudskoj biografiji Šaban Maksumić osudio je 19 lica srpske nacionalnosti na 263 godine zatvora, a pravosnažno je osuđeno njih 18 na 227 godina zatvora, dok je na drugoj strani nekim od optuženih Bošnjaka izricao kazne ispod zakonskog minimuma.

"O njegovim presudama i torturama nad Srbima u logoru postoje i krivične prijave, ali stoje već više od deceniju u fioci Tužilaštva BiH", kaže Kojić. 

On kaže da je Maksumić i "ključni čovjek" u predmetu Orić, jer je 2009. potpisao rješenje o prebacivanju predmeta iz Okruznog tužilaštva Bijeljina u Tužilaštvo BiH na zahtjev Orićevog advokata Vasvije Vidović. U obrazloženju je naveo da je štetno da se u Bijeljini vodi postupak zbog bošnjačkih porodica koje su pretrpile genocid u Srebrenici. 

Kojić napominje da je to presedan u pravosuđu, jer inače prebacivanje predmeta traži Tužilaštvo BiH. 

U tročlanom sudskom vijeću su bili i sudija Staniša Gluhajić, sudija iz Tuzle, kao i Vesna Jasenković, koja je čitav rat provela u Sarajevu, gdje je poslije radila u opštinskom sudu.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog