Region

Kako će izgledati auto-put Beograd - Sarajevo

Jedan od potpisanih dokumenata Srbije sa Turskom je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ideja za taj auto-put stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Raškoj. 

U saobraćajnom institutu CIP u Srbiji napravljen je generalni projekat auto-puta kojim će biti povezani Požega i Užice.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora. 

Auto-put će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku, a projektanti kažu da će dio auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pošto će 60 kilometara koštati čak 760 miliona evra. 

"Ovaj auto-put dug je 60,65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela", kaže odgovorni projektant CIP-a Dragoslav Dragićević. 

U CIP-u navode da je Turska zainteresovana za izgradnju ne samo puteva u Srbiji, već i željeznica. 

Zbog velikog priliva robe sa Bliskog istoka i sve većih ograničenja ekologa u kamionskom transportu, Turska traži da se i željeznički pravac Niš-Dimtrovgrad-Bugarska-Turska što prije obnovi i prilagodi većim brzinama. 

Direktor CIP-a Milutin Ignjatović kaže da je riječ o dvokolosječnoj pruzi brzine do 200 kilometara na čas. 

"Ovaj pružni pravac radiće se bez ukrštanja sa putevima, ništa neće ometati saobraćaj, i ova pruga biće dovoljna za narednih 50 godina za Srbiju", istakao je je Ignjatović. 

Za prugu kroz Srbiju, osim Turaka, zainteresovani su i Kinezi, jer im je to najbrža kopnena veza ka Evropi iz pretovarnih luka na jugu. 

Turska želi da pruga bude što prije gotova i spremna je da finansira taj projekat. 

 

Izvor: srna
 
Twitter
Anketa

Da li će budući status Republike Srpske u BiH zavisiti od rješavanja statusa Kosova?

Rezultati ankete
Blog