Vijesti

Savez za promjene odbio sastanak s Dodikom

Predstavnici Saveza za promjene neće se odazvati na konsultativni sastanak, koji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio za subotu, 14. oktobra, u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH, nezvanično saznaje Fena.

Dodik je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS, te predstavnike bh. entiteta u institucijama BiH.

Poziv na sastanak upućen je boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS te Centru Vlade RS za istraživanje rata, ali i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu. 

Na Dodikovom spisku pozvanih je ukupno 30 osoba.

Konsultativni sastanak je sazvao, kako je naveo, povodom odluke Suda BiH o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, "radi dogovora o daljem preduzimanju mjera u vezi s tom presudom".

Dodik je juče na Palama rekao da je presuda Oriću “nedopustiva i da se preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći”.

Kazao je i da nije protiv toga da se u okviru nekog drugog rješenja zadrže Sud i Tužilaštvo BiH, ali definisani na drugačijim osnovama od postojećih. Ponovo je pozvao Srbe koji rade u ovim institucijama da ih napuste te najavio da će im tim povodom pojedinačno uputiti i pismo.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog