Svijet

Snimljen zvuk koji je izludio američke diplomate na Kubi (VIDEO)

Pre dvije nedjelje američki mediji prenijeli su vijest da su sa Kube povučene diplomate iz ambasade SAD u Havani zbog misteriozne bolesti koju je izazvalo "pištanje".

Čak se navodilo i da je riječ o "napadu zvukom" na američke diplomate koji je počeo još prošle godine i zbog kog se najmanje 21 osoba iz ambasade u Havani požalila na zdravstvene probleme. Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio da su neke od žrtava pretrpjele lakše povrede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Odgovor je dala agencija Asošiejted pres, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audio-zapisa koji su slušali radnici ambasade. Navodi se da je taj zapis digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije izmjenjen.

Riječ je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u ambasadi, a koji su istražitelje naveli da odmah posumnjaju u neku vrstu zvučnog oružja. Snimljeni zvuk sličan je oglašavanju mase cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Neki međutim kažu da im zvuk liči na pištanje, ali ono koje bi moglo da "izludi" one koji ga duže slušaju.

Snimci su poslati iz Havane analitičarima u američkoj mornarici i američkim obavještajnim službama, jer posjeduju napredne mogućnosti za analizu akustičnih signala.

 


Izvor: B92

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog