Republika Srpska

FZO RS drastično smanjio deficit

Fond zdravstvenog osiguranja RS se pohvalio da je u posljednjih 11 mjeseci uspio da milionski deficit smanji za nevjerovatnih 94 odsto. Sa prošlogodišnjih 89,4 miliona KM sada se bori s minusom od 5,4 miliona KM.

Za to vrijeme obaveze FZO RS smanjene su za oko 121,2 miliona KM i trenutno iznose 454,2 miliona KM. Iako ove brojke pokazuju izlazak iz teške dubioze, njime su nezadovoljni u Sindikatu zdravstva u kojem tvrde da su uštede slomile kičmu zdravstvenim ustanovama.

Rukovodstvo FZO RS odlučilo je da smanji cijene pojedinih usluga pa sada dijaliza, umjesto dosadašnjih 130 i 110 evra, košta 103 evra. Dogovorene su i niže cijene usluga iz oblasti kardiohirurgije i drugih zdravstenih usluga u zdravstvenim ustanovama izvan RS u prosjeku za 20 odsto, a snižene su i cijene pojedinih lijekova.

“Preduzeli smo maksimalne mjere racionalizacije gdje je to bilo moguće i poseban akcenat je dat na kontrolu i upravljanje svim troškovima. Na osnovu prijava koje Fond prosljeđuje Poreskoj upravi RS naplaćeno je oko 20 miliona KM doprinosa u prvoj polovini godine, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, smanjen je broj rukovodećih mjesta, a smanjeni su i troškovi za komunalije, tekuće održavanje i slično i to za 67,2 odsto”, pohvalili su se u FZO RS.

 

Izvor: capital

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog