Svijet

Kruševački IMK "14. oktobar" preuzela "Čehoslovak grupa"

Kruševačku Industriju mašina i komponenti /IMK/ "14. oktobar", simboličnom predajom ključeva, danas je preuzela češka korporacija "Čehoslovak grupa".

Preuzimanju je prisustvovala premijer Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je zbog velikog rada koji je uložen u dovođenje "Čehoslovak grupe" u IMK "14. oktobar", Vlada Srbije odlučila da rezultate rada u prvih 100 dana predstavi u Kruševcu.

"Svakoga dana sam ponosna što sam predsednik vlade ovako lepe države, a posebno sam ponosna ovakvim danima kada pokazujemo da možemo da postignemo ono što drugi nisu mogli", rekla je Brnabićeva.

Marijan Goga, predsjednik MSM grupe koja je dio "Čehoslovak grupe", ocijenio je da Češka, Slovačka i Srbija nisu zemlje koje će živjeti od bankarstva i turizma, već od industrije, prenose beogradski mediji.

On je dodao da su predstavnici "Čehoslovak grupe" obećali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će obnoviti proizvodnju i u IMK "14. oktobar".

"Čehoslovak grupa" je vlasnik više od 40 kompanija, među kojima su i "Tatra kamioni", "Tatra vojna vozila" i "Avia".

IMK "14. oktobar" je bio u stečaju od januara 2016. godine i prodat je tek u petom pokušaju.

Novi vlasnik fabrike je najavio da će do kraja 2017, pored sadašnjih 130 radnika zaposliti još 150 i da će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad.

To preduzeće je nekada zapošljavalo 8.000 radnika, a proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i dijelove za tenkove.

 

Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog