Vijesti

NATO o Rezoluciji: Ne tjeramo nikoga da nam se pridruži

Nakon što je sinoć na zasjedanju NS RS usvojena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS iz NATO štaba u Sarajevu kazali su za Klix.ba kako oni nastavljaju saradnju sa institucijama BiH.

"Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država", rekli su iz NATO štaba u Sarajevu.

Ističu da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkad je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

"Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija", zaključili su iz NATO štaba u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko kazao je u razgovoru za Klix.ba da je, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

 

Izvor: Nezavisne 
Blog