Vijesti

Vandalski čin: U Kaknju oskrnavljeno pravoslavno groblje Karaula (FOTO)

Na mjesnom pravoslavnom groblju Karaula na području Kaknja nepoznati počinioci oskrnavili su nadgrobne spomenike, a odmah je uslijedila reakcija Opštine Kakanj i obećanje da će sanirati materijalnu štetu koja se procjenjuje na oko 5.500 KM.

Načelnik Opštine Kakanj Nermin Mandra osudio je vandalski čin sknavljenja nadgrobnih spomenika, a sugrađanima kojima je na ovaj način nanesena velika bol uputio je izraze saosjećanja.

"Izražavam nevjericu i žaljenje što se dogodio gnusan čin skrnavljenja nadgrobnih spomenika na mjesnom pravoslavnom groblju Karaula, te osuđujem ovaj vandalski čin. Svojim sugrađanima kojima je nanesen veliki bol zbog skrnavljenja nadgrobnih spomenika na grobovima njihovih najmilijih i svim svojim sugrađanima pravoslavcima upućujem izraze saosjećanja u tugi koju osjećaju, te izražavam očekivanja da policija i pravosudni organi pronađu počinioce gnusnog čina i oštro ih sankcionišu", poručio je Mandra.

Načelnik je naglasio činjenicu da je najljepši ukras Kaknja i Bosne i Hercegovine upravo multietničnost i bogatstvo različitosti koje se međusobno susreću i obogaćuju.

"Uz naglašavanje mog dubokog poštovanja prema mojim sugrađanima pravoslavne vjere i svim građanima Kaknja, obavještavam javnost da će Opština Kakanj finansirati sanaciju materijalne štete nastale vandalskim činom na mjesnom pravoslavnom groblju Karaula koja se procjenjuje na oko 5.500 KM", naveo je načelnik Općine Kakanj.

Gvardijan Samostana Kraljeva Sutjeska fra Željko Brkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju Sulejman Čeliković takođe su osudili ovaj vandalski čin, a obaviješteno je i Međureligijsko vijeće BiH.

 

Izvor: Klix

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog