Region

Otvorena birališta na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena birališta za lokalne izbore.

To su treći lokalni izbori od samoproglašene nezavisnosti i, prema ocjenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspjeh na parlamentarnim izborima, koji joj je vratio politički uticaj u Prištini.

Na lokalnim izborima biraju se predsjednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt — 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

U birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština. 

Kosovski Srbi na izbore izlaze sa 18 lista i nastupaju u 21 opštini — u 10 opština gdje čine većinu stanovništva i u 11 opština gde nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je započela izborna tišina.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da „rasture“ Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Oni ne žele da Srbi imaju ’zlatnu akciju‘ u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama“, ocijenio je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u petak sugrađanima u južnoj pokrajini da dolaze prelomna vremena, i da se na lokalnim izborima mora osigurati da se na svim nivoima vlasti očuva organska veza kosmetskih Srba sa njihovom državom Srbijom.

„U nedelju svi treba da imamo u vidu da su pred nama prelomni meseci i da ne možemo da dozvolimo da država Srbija nema punu i potpunu političku kontrolu i uticaj u većinski srpskim sredinama“, rekao je Đurić u intervjuu televiziji „Most“ iz Zvečana.

Uoči izbora oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će Ambasada SAD na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.

„Naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima“, rekao je Delavi.

U kampanju za lokalne izbore uključen je i Hašim Tači, kosovski predsjednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bedžet Pacoli.

Tači zbog toga trpi kritike, a još mu se zamjera nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija.

U međuvremenu, Tači je u petak pozvao sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo. 

Tači je poručio da masovni izlazak na izbore znači definisanje rada lokalnih samouprava u naredne četiri godine i da ovu priliku, kako je rekao, treba da iskoristi svaki građanin, u svakoj opštini, širom Kosova.

Haradinaju se zamera to što je vladu formirao uz pomoć Srpske liste.

Smatra se, naime, da je on na taj način omogućilo još veći uticaj Beograda na Prištinu.


Izvor: sputnik

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog